Hyppää sisältöön

Kolmen lambda-syhalotriinia sisältävän valmisteen myynti, varastointi ja käyttö päättyy

Julkaisuajankohta 20.6.2024 12.02
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut lambda-syhalotriinia sisältävien Karate Zeon-tekniikka- (rek.nro. 1991), Hallmark Zeon- (rek.nro. 3522) ja Maatilan Syhalotriini 2 (rek.nro. 3051) -valmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat.

Valmisteet on hyväksytty käyttöohjeessa mainittujen tuhohyönteisten torjuntaan kevät- ja syysrypsi-, kevät- ja syysrapsi-, vilja-, herne-, peruna-, valko-, puna-, suippo-, savoijin-, parsa-, ruusu-, kiinan- ja kukkakaali-, lanttu-, nauris-, porkkana-, sipuli-, kevätsipuli-, purjo-, sokerijuurikas-, mansikka-, vadelma-, herukka-, karviais- ja kuminaviljelyksiltä, kurkulta ja tomaatilta kasvihuoneessa ja koristekasveista avomaalla. Lisäksi valmisteita käytetään tukkimiehentäin torjuntaan havupuun taimista ennen istutusta. 

Syynä valmisteiden luvan peruuttamiselle on se, että Karate Zeon-tekniikka -valmisteelle ei ole haettu kasvinsuojeluaineasetuksen EU 1107/2009 mukaista lupaa. Karate Zeon-tekniikka on Hallmark Zeon- ja Maatilan Syhalotriini 2 -valmisteiden viitevalmiste, ja näiden valmisteiden luvat seuraavat viitevalmisteensa luvan voimassaoloa.

Tukes on myöntänyt valmisteille seuraavat siirtymäajat:

  • Myynti ja jakelu päättyy 30.9.2024.
  • Valmisteiden käyttö, varastointi ja varastojen hävittäminen päättyy 30.9.2025.

Kun varastoinnille ja käytölle asetettu määräaika on mennyt umpeen, Tukes poistaa valmisteet kasvinsuojeluainerekisterin hyväksytyistä valmisteista. Tämän jälkeen jäljelle jääneet valmisteet tulee hävittää vaarallisena jätteenä.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sanni Toratti, p. 029 5052 210 
sähköposti: [email protected]
Tukes ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä kasvinsuojeluaineista

 

 
Sivun alkuun