Kun virkamies rupesi oikeaksi kukkahattutädiksi

Tukes
19.1.2016 15.05
Tiedote

 

Enpä olisi arvannut, että englantilaisiin puutarhajuhliin hankkimani pinkki olkihattu saisi uuden elämän virkamiehenä esittämäni somehahmon päässä. Miten minusta tuli Tukesin Kukkahattutäti ja millaisen vastaanoton kukkahattutäti sai?

Minusta tuli kukkahattutäti, koska suuri suu. Suunnittelimme työpaikassani Tukesissa (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) nuoret ja kemikaalit -viestintäkampanjaa. Totesimme, että nuoria emme ole emmekä sellaisia osaa uskottavasti esittää, joten miksemme olisi reilusti sitä, mitä olemme: viranomaisia ja kukkahattutätejä. Siinä kohtaa tulin maininneeksi autotallissani lojuvan pinkin hatun - ja loppu on historiaa.

Käynnistimme keväällä 2015 somelähtöisen kampanjan, jossa kukkahattutäti valistaa nuoria kaunistautumisen kemikaaleista innokkaan ystävällisellä otteella. Kukkahattutäti ei kiellä eikä tuomitse vaan hänen viestinsä on yksinkertaisesti 'Mieti ensin!'.

Minä sonnustauduin kukkahattutädiksi ja nuorempi kollegani tädin kummitytöksi. Aloimme vlogata ja tehdä somepäivityksiä kaunistautumisen kemikaaleista. Kummityttö haaveili tatuoinnista, joten kävimme kysymässä tatuointivärien koostumuksesta niin tatuointistudiossa kuin Tukesin kemikaaliasiantuntijalta. Selvittelimme hiusväreihin, kosmetiikkaan, vaatteisiin ja kosmetiikan ainesosiin liittyviä asioita omien kokemustemme kautta, mutta jalkauduimme myös nuorten pariin ja kyselimme heiltä shokkihiusväreistä, ripsienpidennyksistä ja lävistyksistä. Kävimme tapahtumissa, festareilla ja kouluilla. Teimme myös viranomaisyhteistyötä: kukkahattutäti kävi jututtamassa mm. Suomen ympäristökeskuksen ja Työterveyslaitoksen asiantuntijoita. Iloksemme mediakin kiinnostui kukkahattutädistä, ja täti pääsi esittelemään viestejään useissa tiedotusvälineissä.

Kukkahattutäti laajensi repertuaariaan turvallisuusasioihin yleisemminkin. Häntä pyydettiin vesiturvallisuutta edistävään tilaisuuteen, hän kävi valitsemassa itselleen hyvännäköisen mutta laadukkaan pyöräilykypärän ja vappuna hänen oli kerta kaikkiaan pakko tehdä teekkareiden kanssa video kertakäyttögrillien turvallisesta käytöstä.

Kun liikuimme ihmisten ilmoilla, vastaanotto oli myönteisen utelias ja innostunut. Varsinkin kauneusmessuilla aihepiirimme kiinnosti kovasti, ja ständillä riitti kyselijöitä ja kokemusten jakajia. Moni halusi kertoa omista tai tuttujensa kokemuksista, joko herkistymisistä tai itselle sopivien tuotteiden löytymisestä. Mustan hennatatuoinnin ja hiusvärien yhteys kiinnosti, ja moni kauhistui, kun kuuli, millä ripsienpidennykset kiinnitetään. Musta hennatatuointi ja hiusvärit sisältävät siis samaa herkistävää ainetta, parafenyleenidiamiinia, ja ripsienpidennykset kiinnitetään pikaliimalla.

Syksyllä täti kävi puhumassa koululuokille ja opettajille sen minkä muilta töiltään ehti. Kukkahattutäti-projektihan hoitui sujuvasti muun työnteon ohessa, ja lähestulkoon kaikki materiaalit toteutettiin omin voimin. Kysyntää kouluvierailuille olisi ollut enemmänkin. Aihepiiri selvästi kiinnosti, ja viesti jäi palautteen perusteella mieleen, kun sen kävi esittämässä hauska hattupäinen hahmo nuoria osallistaen ja vierailunsa someen ikuistaen. Siitä aiemmin mainitusta suuresta suusta oli hyötyä. Tädin eloisa, konkreettisia esimerkkejä sisältävä esitys kiinnosti.

Mitä teemavuodesta jäi käteen? Kukkahattutädin sussiunatkoon.fi-sivusto jonne on koottu aiheeseen liittyviä aineistoja, yli 50 videota, satoja somepäivityksiä, satoja kasvokkaiskeskusteluja ja runsaasti huomiota sekä tädille että tädin viesteille - ja samalla Tukesille ja Tukesin asiantuntijoille, jotka toimivat tädin taustatukena.

Selväksi tuli, että jos haluaa asialleen nykyisessä informaatiotulvassa huomiota, kannattaa rohkeasti kokeilla jotain erilaista. Heittäytyminen, ajan hermolla oleminen, ymmärrettävyys, huumori, vuorovaikutteisuus - siinä asioita, jotka auttavat viestien perille menemisessä.

Kaiken kaikkiaan olen iloinen ja ylpeä, että sain esittää tällaista roolia. Koen tehneeni viranomaisviestinnän saralla jotakin uutta - yhdessä loistavien kollegoiden ja kaikkien videoilla esiintyneiden kanssa. Ennen kaikkea koen, että tälle kiinnostavalle mutta aika monimutkaiselle aihepiirille saatiin Kukkahattutädin avulla näkyvyyttä.

Nilla uusi vuosi_pieni


Nilla Hietamäki

Tiedottaja, Tukesin viestintä