Lamppujen pakkausten tiedoissa vähän huomautettavaa

Tukes
4.9.2017 9.52
Tiedote

Lamppujen pakkaustiedot ovat pääosin kunnossa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tarkasti kesän 2017 aikana 35 lampun merkinnät.

Lampuista tarkastettiin sekä ekosuunnittelu- että energiamerkintäasetusten asettamat vaatimukset. Energiamerkintä löytyi kaikista 35 tarkastetusta tuotteesta, mutta kuudesta tuotteesta löytyi muita tietoja koskevia puutteita.

– Pakkauksista pitää löytyä toistakymmentä erilaista tietoa lampun ominaisuuksista, joten oli positiivinen yllätys, että valtaosasta pakkauksista vaadittavat tiedot löytyivät, kertoo ylitarkastaja Sami Karisola Tukesista.

Lampun pakkauksesta pitää kuluttajan valintojen helpottamiseksi löytyä muun muassa tiedot lampun nimellisvalovirrasta (lumen) ja -eliniästä, värilämpötila (kelvin) ja lampun mitat. Lisäksi lampusta pitää löytyä tieto, voiko sitä käyttää himmentimen kanssa ja soveltuuko se muuhun kuin normaaliin huonelämpötilaan tai tärinään.

Jos tuote sisältää elohopeaa, tulisi lampun elohopeapitoisuus kertoa pakkauksessa, ja pakkauksessa tulisi olla myös linkki sivustolle, jossa annetaan ohjeet särkyneen lampun hävittämisestä. Nämä tiedot puuttuivat muutamista energiansäästölampuista, joissa yleensä elohopeaa on. Lisäksi tyypillisiä tietopuutteita olivat lampun mitat sekä tieto siitä, kuinka monta sytytys- ja sammutuskertaa lamppu kestää.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Sami Karisola, puh. 029 5052 880

[email protected]

Lisätietoa lampuille asetetuista vaatimuksista