Mitä meidän kaikkien pitää tietää jouluvaloista ja turvallisuudesta

Tukes
15.12.2015 10.25
Tiedote

 

Kun koti puetaan pyhiksi juhlakuntoon, ovat jouluvalot usealle sisustajalle se tärkein asuste, joka tuo juhlantunnun kotiin. Mutta mitä vaaran paikkoja jouluvaloihin liittyy? Tukesin asiantuntijat vastaavat jouluvalojen käyttöön ja turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Ovatko led-jouluvalot turvallisempia kuin muut?

Led-valosarjat toimivat pienoisjännitteellä ja niiden lamput eivät kuumene, joten niiden käyttö on turvallisempaa.

Voinko jättää turvallisin mielin jouluvalot päälle, kun lähden yön yli jouluna kyläilemään? 

Jos kyseessä on toimiva ja kunnossa oleva valosarja, ei ole mitään estettä jättää sitä päälle. Jouluvalo on valaisin siinä missä muutkin kodista löytyvät lattia- ja pöytävalaisimet. Turvallisuuteen liittyvät perusasiat pitää kuitenkin olla kunnossa:

  • katso, että jouluvalo on kiinnitetty hyvin, ettei se esimerkiksi tipu

  • tarkista, tasoille laitettavien valaisimien tukeva sijainti. Tämä on tärkeää, etteivät paikalle jääneet lemmikit esimerkiksi pääse kaatamaan valaisinta.


Jouluvalon muuntaja kuumenee käytössä, onko se vaarallista?

On normaalia, että muuntajat lämpenevät jonkin verran. Normaali kosketuslämpötila voi olla jopa 40–70 astetta. Kuumenemiseen voi myös itse vaikuttaa: muuntaja kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa ilma pääsee kiertämään. Muuntajan lämpeneminen riippuu myös siitä, millainen muuntaja on rakenteeltaan.

Jos muuntaja lämpenee tavallista enemmän, se käyttöä ei ole syytä jatkaa.

Voiko jouluvaloista tehdä ”sisustusasetelmia” esimerkiksi isoihin lasivaaseihin?

Jouluvalojen käyttöohjeet kannattaa ja pitää aina lukea. Jos käyttöohjeessa on kielletty pitämästä valoja pienessä nipussa, älä silloin laita valoja vaasiin. Jos lamput ovat kovin lähellä toisiaan, koko lamppusarjan kehittämä lämpö jää hyvin pienelle alueelle ja vaarana on, että lämpötila nousee liikaa. Vaasin lämpötilaa kannattaa tarkkailla. Led-valosarjat yleensä soveltuvat tällaiseenkin käyttöön.

Käyvätkö kaikki ulkovalot sisäkäyttöön ja päinvastoin?

Eivät käy. Ulkojouluvaloja voi käyttää myös sisällä, mutta sisävalot eivät ole tarkoitettu ulkokäyttöön. Jouluvalon arvokilpeen on merkitty soveltuuko se ulkokäyttöön. Ulos tarkoitetuilta valoilta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia. Sisäkäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat haperoitua eikä niiden muuntaja ei sovellu ulos.

Miten Tukes valvoo jouluvalojen turvallisuutta?

Jouluvaloja (eikä muitakaan sähkötuotteita) testata viranomaisten toimesta etukäteen, vaan valvontamme on riskiperusteista ja sitä tehdään pistokokein. Tarkastajamme kiertää kaupoissa etsimässä jouluvaloja turvallisuustesteihin. Jos tuotteen merkinnöissä ja käyttöohjeissa on puutteita, saattaa puutteita löytyä myös testeissä. Kokenut tarkastaja havaitsee usein ongelmia jo katsomalla valaisimen rakennetta. Vuosittain lähetämme testeihin useita jouluvaloja, takaisinveto tai myyntikielto annetaan alle kymmenelle. Kaikki vaaralliset jouluvalot löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä. Tarkastajan työhön voi tutustua muutama vuosi sitten kuvatun videon avulla:Mitkä ovat yleisimmät jouluvaloihin liittyvät turvallisuusongelmat?

  • Lamppujen tai lampun pitimien kiinnitys ei ole luotettava.

  • Liitäntäjohdon vedonpoisto on huonosti toteutettu.

  • Muuntajan eristys on puutteellinen.

  • Merkinnöissä ja ohjeissa on puutteita.


 

Kysymyksiin ovat vastanneet Tukesin Sähkötuoteryhmän asiantuntijat

Lisää vinkkejä jouluvalojen turvalliseen käyttöön Valoa pimeyteen -oppaasta.

 

Kuvat: Saara Sivonen ja Heta Kylmämaa

kuusi_ja_valot_rovis1213_intra