Ole tarkkana verkkokaupassa!

Tukes
8.1.2018 16.08
Tiedote

 

Tuotteita kaikkialta maailmasta ovellesi toimitettuna parilla hiiren napsautuksella – siinä on verkko-ostamisen hienous. Mutta entä turvallisuus? Kuluttajina meillä on oikeus odottaa, että ostamamme tuotteet ovat vaarattomia.

Turvallisuuden varmistamiseksi on laadittu sääntöjä ja menettelytapoja, joita on noudatettava ennen tuotteiden asettamista kuluttajien saataville. Kansalliset viranomaiset kaikkialla EU:ssa pyrkivät varmistamaan, että tuotteet ovat turvallisia. Mutta myös me itse voimme tehdä yhtä ja toista.

Jotta saisit mahdollisimman paljon irti verkko-ostamisesta ja jotta sinulle toimitettaisiin vain TURVALLISIA tuotteita, sinun kannattaa lukea seuraavat 8 vinkkiä.

Banner_VGogh_fi

Varmista, keneltä ostat


Kun teet ostoksia tavallisesta myymälästä, tiedät, minne voit palauttaa tuotteen, jos sen turvallisuudessa ilmenee ongelmia. Mutta kun teet ostoksia verkossa, tiedätkö keneen voit ottaa yhteyttä? Hanki valmistajasta, maahantuojasta ja myyjästä niin paljon tietoa kuin mahdollista. Jos verkkosivulla ilmoitetaan yhteystiedot, tiedät keneen otat yhteyttä ongelmatilanteissa.

 Jos tuote on päätynyt vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmän (RAPEX) listoille, älä osta sitä


Tiesitkö, että Euroopan komissio pitää luetteloa eri puolilla Eurooppaa tavatuista vaarallisista tuotteista? Nämä tiedot kerätään RAPEX-järjestelmässä. Tutustu järjestelmän toimintaan ja ota selvää, mitä tuotteita kannattaa välttää. Voit myös tarkastella OECD:n portaalia, joka koskee takaisinvedettyjä tuotteita kaikkialla maailmassa.

Banner_Popart_fi

Oletko ostamassa lelua? Tarkista varoitukset ja ikämerkinnät


Verkossa esiintyvissä tuotetiedoissa ei aina ole selkeitä turvavaroituksia. Tutki tarkasti, näkyykö tuotteen havainne- ja valokuvissa varoituksia ja ikäsuosituksia. Esimerkiksi jos lelut eivät sovi alle kolmivuotiaille, tästä olisi oltava varoitusmerkki. Lisätietoja lelujen turvallisuudesta saat täältä.

Käyttöohjeet ja varoitusmerkinnät auttavat valitsemaan sopivimman tuotteen


Lue kaikki verkossa esiintyvät tuotteen käyttöohjeet ja varoitusmerkinnät. Selvitä, miten tuotetta käytetään turvallisesti. Esimerkiksi polkupyörän lastenistuimessa olisi oltava maininta turvallisen käytön edellyttämästä lapsen vähimmäisiästä ja -koosta. Jos et tiedä, voiko tuotetta käyttää suunnittelemaasi tarkoitukseen, pyydä myyjältä tai sivuston ylläpitäjältä lisätietoja.

Tutki, millaisia arvioita tuote ja verkkosivusto ovat saaneet


Lue verkossa julkaistut tuotearviot. Tutki, ovatko muut kuluttajat havainneet turvallisuusongelmia. On syytä pitää mielessä, että jotkut arviot voivat olla väärennettyjä. Mahdollisesti myös verkkosivustosta/verkkokaupasta on julkaistu arvioita. Tutki, onko ongelmia ilmennyt.

Banner_Pirate_fi

Havaitsitko turvallisuusongelman? Ilmoita siitä!


Jos havaitsit turvallisuusongelman, ilmoita siitä tuotteen myyjälle ja ota yhteyttä maasi tuoteturvallisuusviranomaiseen. Harkitse myös tuotearvion laatimista, jotta muut mahdolliset ostajat osaisivat välttää kyseistä tuotetta ja valitsisivat sen sijaan turvallisen tuotteen.

Harkitse ostamasi tuotteen rekisteröintiä valmistajalla


Toisinaan on mahdollista rekisteröidä tuote valmistajan verkkosivuilla. Rekisteröinnin avulla saat välittömästi tiedon takaisinvedoista, ohjelmistopäivityksistä ja turvallisuuskysymyksistä.

Banner_Troll_fi

Pysy selvillä vaarallisista tuotteista


RAPEXista saat kerran viikossa tiedotteen viimeisimmistä tuotteista, jotka on todettu vaarallisiksi. Tiedotteessa selostetaan myös, millaisia uusia riskejä ja suuntauksia on havaittu. Voit määritellä tarpeittesi mukaan, millaisista hälytyksistä sinulle tiedotetaan. Valintaperusteina voit käyttää esimerkiksi tuotetyyppiä tai -merkkiä tai alkuperämaata. Jos haluat tilata viikkoraportin, napsauta tästä.

 

Lähde:

Verkkokauppakampanja EU-komission sivuilla (suomi)

Samma på svenska

Same in english

 

Toim: Paula Kuusio