Hyppää sisältöön

Puunsuoja-aine propikonatsolin uudelleenhyväksymispäätös julkaistu

Julkaisuajankohta 18.12.2023 9.52
Uutinen

Biosiditehoaine propikonatsolin hyväksymistä on jatkettu 30.11.2030 asti. Propikonatsolia sisältävät puunsuojavalmisteet voidaan jatkossa hyväksyä vain sellaisiin tarkoituksiin, joissa käyttö todetaan välttämättömäksi. Propikonatsoli luokitellaan lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi ja sillä on todettu olevan myös hormonitoimintaa häiritseviä ominaisuuksia. Tämän takia propikonatsolia sisältävien valmisteiden ja propikonatsolilla käsitellyn puun käyttökohteita on rajoitettu ja kaikki sallitut käytöt on lueteltu tehoaineen hyväksymispäätöksessä. Käytön rajoittaminen on tarpeen, jotta ihmisten ja ympäristön altistuminen pysyisi mahdollisimman vähäisenä.

Propikonatsolia sisältävillä valmisteilla käsiteltyä puuta ei saa käyttää kalusteiden ja leikkimiseen tarkoitettujen rakennelmien valmistamiseen 1.7.2024 lähtien. Markkinoille voi saattaa vain asetuksessa mainittuun käyttöön hyväksyttyä ja merkittyä puuta.

Propikonatsolia sisältäviä valmisteita voidaan jatkossa hyväksyä käytettäväksi vain

  • tehoaineen hyväksymispäätöksessä mainittuun käyttöluokkaan kuuluvan rakennepuutavaran tai puusepäntuotteiden käsittelyyn teollisesti tai ammattimaisesti
  • puutavaran lyhytaikaiseen käsittelyyn puuta värjääviä sieniä vastaan teollisella käsittelyllä 
  • ammattikäyttöön puutavaran käyttöpaikalla tapahtuvaan käsittelyyn.

Propikonatsolivalmisteilla puutavaraa maalattaessa ulkotiloissa maaperä on suojattava. Ruiskumaalaus on sallittu vain sisätiloissa. Kuluttajat eivät saa käyttää propikonatsolia sisältäviä valmisteita.

Tehoaineelle annetut rajoitukset tullaan huomioimaan valmisteiden lupien uusimisen yhteydessä, ja tällöin arvioidaan, onko haettuihin käyttöihin markkinoilla vaihtoehtoja vai ovatko propikonatsolia sisältävät valmisteet välttämättömiä.

Jos markkinoilla on riittävästi turvallisempia korvaavia muita tehoaineita sisältäviä valmisteita tiettyyn käyttötarkoitukseen, propikonatsolia sisältävälle valmisteelle ei myönnetä lupaa. Joissain käytöissä propikonatsolilla käsitelty puu voi olla mahdollista korvata teräksellä, muovilla, alumiinilla tai betonilla.


Lisätietoa
Komission asetus (EU) 2023/2596
johtava asiantuntija Tiina Tuusa, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi(at)tukes.fi, p. 029 5052 078

 
Sivun alkuun