Pysy pystyssä – keskity kävelemiseen!

Tukes
10.1.2018 13.35
Tiedote

 

Tuijotatko kännykkää kävellessä? Koikkelehditko korkkareissa pääkallokelillä? Jos niin teet, on loukkaantumisen vaara suuri. Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että keskittymällä kävelyyn ja käyttämällä keliin sopivia kenkiä voi jokainen ehkäistä kaatumisia.

Näin vähennät liukastumisriskiä:  • Keskity kävelemiseen!

  • Valitse kengät kelin mukaan.

  • Käytä liukkailla liukuesteitä. Myös nastakengät ovat nasta valinta.

  • Tarkista kelivaroitukset esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

  • Huolehdi fyysisestä kunnostasi.Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.Keskity kävelemiseen


Liukkailla keleillä kannattaa keskittyä kävelemiseen, jotta osaat varoa sekä huomaat hiekoittamattomat, epätasaiset ja liukkaat kohdat. Unohda kiirehtiminen talvikeleillä. Pysähdy käyttäessäsi kännykkää.


Kengät kelin mukaan


Kenkien valinta vaikuttaa pystyssä pysymiseen. Kiinnitä kenkien valinnassa ja uusia talvikenkiä hankkiessa erityistä huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin.  Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala ja leveä kanta, jonka takareuna on viisto ja kuvioitu. Tarkista, että pohjamateriaali on taipuisa ja valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista, jolloin se ei kovetu pakkasella. Voimakas ja ristiin menevä kuviointi antaa askelille pitoa.

Piikkikorkoiset korkokengät ja sileäpohjaiset kengät ovat liukkaille keleille huonoimmat. Muovinen korkolappu kannattaa tarvittaessa vaihdattaa suutarilla kumiseen, joka antaa paremman pidon.


Liukuesteillä lisäturvaa


Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Kun hankit liukuesteet, ota mukaan kengät, joiden kanssa aiot käyttää niitä ja sovita liukuesteitä kaupassa. Parhaimman pidon antavat sellaiset mallit, jotka peittävät koko kengän pohjan alueen. Kiinnitä huomiota myös siihen, että liukuesteet voi tarvittaessa riisua mahdollisimman helposti. Kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla käveltäessä, liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.

Liukuesteet ovat henkilönsuojaimia. Niissä tulee olla CE-merkintä sekä mukana suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet, joissa pitää olla tuotteen EY-tyyppitarkastaneen ilmoitetun laitoksen nimi, sen nelinumeroinen tunnusnumero sekä osoite.

Liukuesteiden lisäksi voit valita liukkaille keleille myös nastakengät. Nastakengät antavat liukuesteitä paremman pidon, kun tienpinnat ovat jäisiä. Liukuesteitä ja erilaisia nastakenkiä myyvät mm. suutarit, kenkäkaupat ja monet tavaratalot.


Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä


Jalankulkijalle erityisen vaarallinen keli on silloin, kun jään päälle sataa lunta tai vettä. Erittäin liukasta voi tulla myös, kun suojalunta sataa runsaasti ja lämpötila on nollan ja pikku pakkasen välillä. Tällöin väylät ovat myös usein epätasaisia, mikä lisää liukastumisvaaraa.

Ilmatieteen laitos antaa varoituksia jalankulkusäästä. Tarkista varoitukset ennen ulos lähtemistä ja varaudu sen mukaan. Lataa kännykkääsi Ilmatieteen laitoksen sääsovellus. Voit itsekin ilmoittaa sinne omista säähavainnoistasi.

Varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Omat havainnot: http://ilmatieteenlaitos.fi/omat-havainnot

Pysy pystyssä -kampanja 2018


Pysy pystyssä -kampanja käynnistyy mediassa viikolla kolme ja siihen kuuluu mm. digitaalisia mainoksia joukkoliikennevälineissä sekä bussinkylkimainoksia. Kampanja-aika on 15.-31.1.2017.

Kampanjassa ovat mukana:


Aivovammaliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Liikenneturva, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Työterveyslaitos.


Lähde: Pysy pystyssä -kampanjasivusto

Toim. Paula Kuusio