Rajoitusehdotus yli tuhannelle ihoherkistäjälle vaatteissa, kengissä ja asusteissa – kommentoi

16.7.2019 13.19
Tiedote

Ihoa herkistäviä aineita koskeva rajoitusehdotus on kommentoitavana Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) verkkosivuilla.

Rajoitusehdotus koskee sellaisten vaatteiden, kenkien tai asusteiden saattamista kuluttajamarkkinoille (maahantuontia, myyntiä ja vastikkeetta luovuttamista), joiden tekstiili-, nahka-, talja- ja turkisosat ylittävät tietyille ihoa herkistäville aineille asetetut raja-arvot.

Rajoituksen tarkoituksena on vähentää kuluttajien herkistymistä em. aineille. Allergisoitunut voi joutua loppuelämänsä välttelemään altistumista aineelle, joka on aiheuttanut ihoherkistymisen. Rajoitusehdotuksen aineista esim. parafenyleenidiaaminia käytetään nahkojen väriaineena ja kromiyhdisteitä nahan ominaisuuksien parantamiseen.

Rajoitusehdotus ei koske lääkinnällisiä laitteita, henkilösuojaimia, käytettyjä kenkiä, vaatteita tai asusteita eikä biosidivalmisteiden tehoaineita.

Lisätietoja rajoitusehdotuksesta ja kommentointilomake löytyy ECHAn verkkosivuilta. ECHA toivoo kommentteja 19.8.2019 mennessä, jotta ne voidaan ottaa mahdollisimman hyvin huomioon rajoitusehdotuksen käsittelyn aikana. Ehdotusta voi kuitenkin kommentoida 19.12.2019 saakka.  

ECHAn riskinarviointikomitea ja sosioekonomisesta analyysista vastaava komitea ottavat kommentit huomioon, kun ne antavat lausuntonsa ehdotetusta rajoituksesta. Lopullisen päätöksen rajoituksen hyväksymisestä ja sen lisäämisestä REACH-asetukseen tekee Euroopan komissio.

Lisätietoja:

Kemikaalineuvonta yrityksille

Kemikaalineuvonta puh. 0400 393 033