Tukes aloittanut tietoaineistojensa avaamisen

Tukes
16.3.2017 11.14
Tiedote

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on ottanut ensiaskeleensa tietoaineistojen avaamisessa. Tukes on avannut Markkinavalvontarekisterinsä datan vapaasti käytettäväksi Avoindata.fi-palveluun. Tietoaineistojen avaamisen tavoitteena on lisätä tietojen hyödynnettävyyttä.

– Valitsimme ensimmäiseksi avattavaksi aineistoksi Markkinavalvontarekisterimme, koska sen sisältämä data kiinnostaa laajasti. Rekisterin aineisto oli myös helppo avata. Rekisteri on jo nyt Tukesin verkkosivuilla, joten olemme etukäteen miettineet julkaistavaksi sopivat tiedot. Innolla odotamme, mitä kaikkea sovelluskehittäjät tästä saavatkaan aikaan, iloitsee tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula.

Avoin data eli avoin tietoaineisto on kenen tahansa uudelleen käytettävissä maksutta, luvallisesti ja koneluettavassa muodossa.

Nyt avattu Markkinavalvontarekisteri sisältää tiedot tuotteista, joiden myyntiä ja markkinointia on rajoitettu Tukesin tekemillä hallintopäätöksillä kolmen viime vuoden aikana. Nämä tuotteet ovat osoittautuneet Tukesin teettämissä testauksissa vaarallisiksi tai muuten merkittävästi niitä koskevien vaatimusten vastaisiksi. Lisäksi Markkinavalvontarekisteri sisältää tietoja tuotteista, joiden myyntiä ja markkinointia yritykset ovat itse vapaaehtoisesti rajoittaneet.

Rekisterissä julkaistaan tuotteita koskevat yksityiskohtaiset tunnistetiedot valokuvineen, vastuullisten toiminnanharjoittajien yhteystiedot, toimenpiteiden syyt, tuotteisiin liittyvät vaarat tai puutteet sekä toimintaohjeet kuluttajille.

– Olisihan se hienoa, jos tällä markkinavalvonnan tietoaineiston avaamisella saataisiin aikaan yksi tai useampi sovellus, joka edistää kuluttajien turvallisuutta ja turvallisia valintoja, Kerttula sanoo.

Suomen avoimen datan tiedot kerätään keskitetysti Avoindata.fi-palveluun, josta ne siirtyvät edelleen Euroopan unionin avoimen datan portaaliin.