Tukes selvittää kiertotalouden riskejä

Tukes
7.6.2017 8.29
Tiedote

 

Kiertotalous on kovassa nosteessa Suomessa ja maailmalla. Kiertotaloudessa yhden jätteestä syntyy toisen raaka-ainetta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes haluaa olla mahdollistamassa kiertotaloutta selvittämällä, liittyykö bio- ja kiertotalouden laitoksiin erityisiä turvallisuusriskejä.

– On hyvä, että kehitetään uutta teknologiaa, joka on taloudellista ja ympäristöystävällistä. Haluamme olla tietoisia siitä, liittyykö uuteen teknologiaan jotain uusia riskejä ja millaisia ne riskit ovat teollisessa toiminnassa, Tukesin teollisuusyksikön johtaja Päivi Rantakoski kertoo.

Riskejä voi liittyä esimerkiksi uudentyyppisiin raaka-aineisiin, tuotantovaiheeseen tai lopputuotteeseen.

Projektin tulosten perusteella Tukes voi tehdä tarvittavia ehdotuksia säädösten uudistamiseksi.

 

Materiaalit kiertävät Riihimäellä


Muovirae
Kierrätysmuovista tehdään muoviraetta teollisuuden käyttöön.

Alkavan kehitysprojektin vuoksi Tukesin teollisuusvalvonnan väki vieraili Fortumin (ent. Ekokem) kiertotalouskylässä Riihimäellä.

Kiertotalouskylä on toiminut vuodesta 2016. Samalla tontilla sijaitsee eko-, bio- ja muovijalostamot.

Ekojalostamossa erotellaan kotitalouksien sekajätteestä kierrätyskelpoiset materiaalit ja poltettava jäte. Jätteestä lajitellaan mekaanisesti biojäte, rauta ja muut metallit sekä muovit ja kuidut.

Gasumin biojalostamossa biojätteestä syntyy biokaasua ja lannoitteita.

Muovijalostamossa erotellut muovit pestään yksi muovilaatu kerrallaan. Lopuksi muovi sulatetaan ja siitä tehdään muoviraetta teollisuuden käyttöön.

 

Riskien tunnistaminen on tärkeää


Vierailulla perehdyttiin muun muassa siihen, millä tavalla riskejä tunnistettiin kiertotalouskylän suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa.

– Perimmäisten riskien suhteen kiertotalous ei ole täysin erilaista kuin perinteinen teollisuus. Monet riskintunnistusmenetelmät ovat tuttuja perinteisestä teollisuudesta, Päivi Rantakoski kertoo.

Tukesin väki kiertotalouskylässä
Tukesin Päivi Rantakoski, Tapani Valanto, Leena Ahonen, Maarit Talvitie, Elina Vaahtovuo ja Kirsi Levä tutustuivat Fortumin kiertotalouskylään Riihimäellä.


 

Video: Tukes ja kiertotalous


Päivi Rantakoski kertoo, miksi Tukes on kiinnostunut kiertotaloudesta.


 

Teksti, kuvat ja video: Elisa Salste