Vegaanin on noudatettava ravitsemussuosituksia ja täydennettävä ruokavaliotaan

Tukes
22.3.2016 12.45
Tiedote

Itä-Suomen yliopiston tiedote Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan vegaanit noudattavat vaihtelevasti ravitsemussuosituksia. Tutkittujen vegaanien joukosta löytyi niitä, jotka koostivat ruokavalionsa monipuolisesti, ja niitä, joiden ruokavaliossa esiintyi puutteita.

Tyypillisiä puutteita tutkimukseen osallistuneiden vegaanien ruokavaliossa olivat proteiinilähteiden yksipuolisuus, vähäinen marjojen, hedelmien ja pähkinöiden käyttö sekä se, ettei käytetty ravintoaineilla täydennettyjä elintarvikkeita. Valtaosa käytti suositellusti B12-vitamiini- ja D-vitamiinilisää ja kalsiumilla täydennettyjä juomia. Tutkimuksen tulokset julkaistiin PLOS ONE -tiedelehdessä.

Seerumin D-vitamiinitaso oli viitearvon alapuolella 24 prosentilla vegaaneista. Vegaaneilla oli myös alhaisemmat elimistön beetakaroteeni-, seleeni-, jodi- ja välttämättömien rasvahappojen pitoisuudet kuin sekaruokaa käyttäneillä verrokeilla.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että vegaanien on tärkeää saada ravitsemusohjausta ja käyttää suositeltuja ravintolisiä. Vegaanien D-vitamiinin ja jodin saantiin on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Yhä useampi suomalainen ryhtyy kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Kasvisruokavalio on koostettava monipuolisesti kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden saannin turvaamiseksi. Vegaanien ravitsemustilaa ei kuitenkaan ole aikaisemmin juuri tutkittu.

Tutkimuksessa selvitettiin keskimäärin kahdeksan vuotta vegaaniruokavaliota noudattaneiden nuorten aikuisten ravitsemusterveydentilaa. Tutkimukseen osallistui 6 mies- ja 16 naisvegaania. Verrokkeina toimivat sekaruokavaliota noudattavat kaltaistetut verrokit, 8 miestä ja 11 naista. Tutkijoita kiinnostivat erityisesti niiden ravintoaineiden saanti ja pitoisuus elimistössä, joita kasvisperäisissä ruuissa on niukasti tai ei lainkaan, kuten B12-vitamiini, D-vitamiini, seleeni, jodi ja välttämättömät rasvahapot. Ruuan käyttöä selvitettiin kolmen päivän ruokapäiväkirjalla ja ravitsemustila mitattiin veri- ja virtsanäytteistä.

Osalla ruokavalio liian yksipuolinen

Vegaanit nauttivat ainoastaan kasvisperäisiä elintarvikkeita ja käyttivät enemmän palkokasveja, tofua ja soijajauhoja kuin verrokit, mutta muita merkitseviä eroja ryhmien välillä ei ollut ruuankäytössä. Ravintolisiä käytti 91 prosenttia vegaaneista ja 78 prosenttia verrokeista. Vegaaneista 91 prosenttia käytti B12-vitamiinilisää, 77 prosenttia D-vitamiinilisää ja useimmat myös kalsiumilla täydennettyjä juomia.

Elimistön B12-vitamiinipitoisuus oli vegaaneilla viitearvojen mukainen, kuten verrokeillakin. Seerumin D-vitamiinitaso oli viitearvon alapuolella 24 prosentilla vegaaneista ja 6 prosentilla verrokeista. Vegaaneilla oli myös alhaisemmat elimistön beetakaroteeni-, seleeni-, jodi- ja välttämättömien EPA- ja DHA-rasvahappojen pitoisuudet. Vegaanien elimistössä oli kuitenkin kaikkiaan enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja ja vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin verrokeilla. Myös soijaperäisten polyfenolien pitoisuudet olivat vegaaneilla korkeita.

Sekä vegaanien että sekaruoan syöjien vuorokausivirtsaan erittyneen jodin keskimääräinen pitoisuus oli alle viitearvoalueen. Jodin saanti on aiempien tutkimusten mukaan laskenut Suomessa viime vuosina. Jodia saa muun muassa maidosta ja jodioidusta suolasta, jonka käyttö on vähentynyt.

Suositusten mukainen vegaaniruokavalio sisältää päivittäin monipuolisesti täysjyväviljavalmisteita, palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä proteiinin lähteinä, kasviksia, marjoja tai hedelmiä ja tyydyttymättömiä rasvoja. Lisäksi vegaanien tulisi käyttää kalsiumilla täydennettyjä juomia ja täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia sisältävillä ravintolisillä.

Nyt julkaistu artikkeli on osa laajempaa kasvisruokatutkimusta, joka selvittää vegaanien altistumista kasvinsuojeluaineille ja nitraatille. Vastaavat tutkijat ovat professori Anna-Liisa Elorinne Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastosta sekä ylitarkastaja Juha Laakso Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta Tukesista. Tutkimukseen osallistui lisäksi tutkijoita Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) ja Helsingin yliopistollisesta sairaalasta (HUS).

Lisätietoja:

Anna-Liisa Elorinne, professori, soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 330 7603, Anna-Liisa.Elorinne(at)uef.fi

Juha Laakso, ylitarkastaja, Turvallisuus-ja kemikaalivirasto Tukes, p. 029 505 2075, Juha.Laakso(at)tukes.fi

Iris Erlund, tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), jodiin ja rasvahappoihin liittyvät kysymykset, p. 029 524 8466, iris.erlund(at)thl.fi

Tutkimusartikkeli:

Food and Nutrient Intake and Nutritional Status of Finnish Vegans and Non-Vegetarians. Anna-Liisa Elorinne, Georg Alftan, Iris Erlund, Hanna Kivimäki, Annukka Paju, Irma Salminen, Ursula Turpeinen, Sari Voutilainen, Juha Laakso. PLOS ONE, February 3, 2016.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0148235