Valikko

Verkossa myytävistä koruista löytynyt virheellisiä merkintöjä

Tukes 25.6.2012 8.31
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on havainnut jalometallituotesäädösten vastaisia koruja verkkokaupassa. Verkkokaupoissa myytävistä jalometallikoruista (platina, kulta, palladium ja hopea) on löytynyt muun muassa Suomen säädösten vastaisia pitoisuuksia ja leimoja. Tukes kehottaa kuluttajia varovaisuuteen ja muistuttaa samalla, että jalometallituotteiden verkkomyyntiä koskevat samat säädökset kuin perinteisiä liikkeitäkin.

Verkossa koruja myyvien yrityksien kotipaikka ei aina ole Suomessa, eivätkä yritykset välttämättä noudata Suomen lakeja. Yritysten verkkosivuiltakaan ei välttämättä löydy tietoa siitä, minkä maan säädösten mukaan yritys toimii. Käytännössä koruostot verkossa tapahtuvat kuluttajan omalla riskillä.

Tukes pyytää kuluttajia kiinnittämään erityisesti huomiota korujen leimoihin.

Suomen lakien mukaan koruista on löydyttävä pitoisuusleima. Suomessa alin sallittu pitoisuus esimerkiksi kultatuotteille on 375/1000 (9 karaattia) ja hopeatuotteille 800/1000. Koruissa on oltava myös vastuutaholeima. Vastuutaholeima voi olla tarkastusleima (kruunu sydämessä) tai nimileima (kirjain,  kirjainyhdistelmä tai kuvio). Kuitenkaan aivan kevyimmissä jalometallikoruissa ei leimoja tarvitse olla. Kullassa, platinassa ja palladiumissa painoraja on 1 g ja hopeassa 10 g.

Tukes ylläpitää nimileimarekisteriä, josta löytyvät kaikki Suomessa rekisteröidyt nimileimat.

Kuluttajan on myös hyvä muistaa, että jalometallikoruna ei saa myydä tuotetta, joka on vain pinnoitettu jalometallilla. Esimerkiksi hopeoitu messinkiketju ei ole hopeaketju. Myöskään termejä kulta, hopea, platina tai palladium ei saa käyttää, jos koru ei ole jalometallia. Tukes on markkinavalvonnassaan tavannut koruja, joiden hintalapussa on ollut merkintä hopea/silver, mutta merkintä on tarkoittanut vain korun väriä. Tämä ei ole sallittua.

Jalometallituotteista annettu laki koskee myös yksityishenkilöiden välistä kauppaa. Jos koru myydään esimerkiksi verkkohuutokaupassa, siihen sovelletaan jalometallituotesäädöksiä. Markkinoille saattaja eli tuotteen myyjä vastaa korun lainmukaisuudesta.

Lisätietoja:

http://tukes.fi/fi/Toimialat/Jalometallituotteet/

kenttätarkastaja Anneli Pärnänen, p. 010 6052 637

tarkastaja Kirsi Wiitala-Parma, p. 010 6052 235

sähköposti: [email protected]

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suojelee ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä. Tukes edistää monialaisesti teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta. Tukes valvoo toimialojensa tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanee niihin liittyvää lainsäädäntöä. Tukesissa työskentelee noin 200 henkilöä, päätoimipaikat ovat Helsinki, Tampere ja Rovaniemi.