Hyppää sisältöön

Vesi hajottaa paineilmakompressorin säiliön

Tukes
Julkaisuajankohta 27.11.2013 8.30
Tiedote

Tiivistynyt vesi paineilmakompressorin säiliössä edistää korroosiota. Korroosion seurauksena paineilmasäiliön pohja ohentuu ja säiliön paineenkesto heikkenee. Paineilmakompressorin turvallisuuden kannalta veden säännöllinen tyhjentäminen säiliöstä on tärkeää.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut onnettomuuksia, joissa paineilmakompressorin säiliö on räjähtänyt. Syynä rikkoutumiseen on ollut kompressorin säiliön pohjan ohentuminen korroosion seurauksena. Kompressoriin imettävä ilma sisältää kosteutta, joka tiivistyy säiliön pohjalle ja kiihdyttää korroosiota. 

Paineilmakompressorin säiliö tulisi tyhjentää vedestä vähintään kerran viikossa tai jopa useammin, jos paineilmasäiliöön tulee ilman mukana runsaasti kosteutta tai muita korroosiota edistäviä aineita. Kompressorin turvallisuuden kannalta on tärkeää noudattaa valmistajan laatimia käyttö- ja kunnossapito-ohjeita. Ohjeiden noudattamisen lisäksi tulee laitteen kuntoa jatkuvasti seurata ja kiinnittää erityistä huomiota kompressorissa havaittuihin muutoksiin. 

Hyödyllistä lisätietoa painelaitteen kunnossapitoon liittyvistä asioista saa Tukesin julkaisemasta Painelaitteiden kunnossapito -oppaasta. 

Kuva 1. Korroosion aiheuttaman pohjan ohentumisen seurauksena rikkoutunut paineilmakompressorin säiliö. 

 Kuva 2. Standardin mukaan paineilmasäiliön seinämän paksuus on vähintään 
  2 mm.

Lisätietoja: Turvallisuusinsinööri  Matti Nissilä, puh. 029 5052 012, [email protected]

 
Sivun alkuun