Useasta eri materiaalista valmistetut tuotteet

Kivet koruissa

Voit yhdistää jalometallituotteeseen muita materiaaleja, kuten emalia, helmiä ja jalokiviä. Muiden osien on selvästi erotuttava jalometalliosista ja oltava nähtävissä.

Monta eri metallia samassa tuotteessa (monimetallituotteet)

Jalometallituote voi koostua eri metalleista tehdyistä osista.

Voit yhdistää metalliosan jalometallituotteeseen, jos

  • metalliosa eroaa selkeästi jalometallista ulkonäön ja värin perusteella, jalometallin kanssa yhdennäköistä metallia ei saa yhdistää jalometalliin
  • metalliosa on näkyvissä eikä esimerkiksi korun sisällä
  • leimaat metalliosan esim. METAL-merkinnällä
  • et pinnoita metalliosaa jalometallilla.

Metalliosat jalometallituotteissa pitää leimata. Vaihtoehtoisia tapoja metalliosien leimaukselle

  • Käytä METAL -sanaa, kyseisen metallin kemiallista merkkiä (Cu, Al jne.) tai esimerkiksi merkintää STEEL.
  • Jos merkintää ei voi teknisesti laittaa metalliosaan, voit laittaa sen leimasarjan yhteyteen + -merkillä, esim. ABC 925 + METAL (nimileima, pitoisuusleima ja merkintä metalliosasta).

Monta eri jalometallia samassa tuotteessa

Jos valmistat tuotteen useasta eri jalometallista, sen pitää käydä selkeästi ilmi merkinnöistä. Jalometallituotteeseen voit kuitenkin lisätä arvokkaampaa jalometallia ilman erillistä merkintää. Esimerkiksi hopeatuotteeseen, joka on leimattu pitoisuusleimalla 925, voit yhdistää kultaosan ilman kullan pitoisuusleimaa. Kultaosan voit halutessasi myös leimata kultaosan pitoisuusleimalla.

Mokume Gane -tekniikalla valmistetut tuotteet

Mokume Gane -tuotteet koostuvat useista kerroksista eri metalleja, jotka on työstetty ja sintrattu yhteen. Tuotteissa saattaa olla esim. hopea- ja kuparikerroksia tai vaikka hopea-, kulta- ja palladiumkerroksia. Tuotteet eroavat monimetallituotteista siinä, että metallikerroksia ei voi irrottaa toisistaan eikä pitoisuuden analysointi onnistu yhdestä osasta.

Mokume Gane -tuotteita et voi tämänhetkisen lainsäädännön mukaan yleensä leimata jalometallituotteeksi. Tämä johtuu siitä, että tuotteet eivät täytä lainsäädännön vaatimusta pitoisuudelle. Tällaisia tuotteita et siis voi myydä jalometallituotteina.

Mokume Gane -tuotteet pitää leimata silloin, jos niiden eriväriset kerrokset on valmistettu samasta metallista, esim. erivärisistä 585-kultaosista. Silloin tuote leimataan pitoisuusleimalla 585 ja nimileimalla.

Jalometallisavi

Myynnissä on erilaisia hopea- ja kultasavimassoja, joista voit valmistaa koruja kotioloissa. Koska massat ovat raaka-ainetta, niitä ei tarvitse leimata.  Tilanne muuttuu, jos päätät myydä hopea- tai kultasavimassoista valmistettuja tuotteita: Suomessa myytävissä jalometallituotteissa pitää olla pakolliset leimat. Myyjänä olet vastuussa siitä, että jalometallituote täyttää sille asetetut vaatimukset mm. pitoisuuden osalta. Valmis tuote ei aina ole puhdasta jalometallia, jonka voi leimata pitoisuusleimalla 999. Jos valmistat massasta koruja omaan käyttöön, niitä ei tarvitse leimata.