Kemikaaleja on kaikkialla – uusi sivusto avaa riskejä ja hyötyjä

Tukes
15.3.2018 14.53
Tiedote

 

Euroopan kemikaaliviraston ECHAn uusi Kemikaalit ympärillämme -sivusto tarjoaa tietoja, vinkkejä ja neuvoja kuluttajille kemikaalien hyödyistä ja riskeistä.

Ovatko tatuointikemikaalit turvallisia? Saanko allergian, jos värjään hiuksiani? Monet eurooppalaiset kuluttajat ovat huolestuneita kemikaalien aiheuttamista riskeistä. Vuonna 2016 tehdyn Eurobarometritutkimuksen vastaajista noin 65 prosenttia oli huolissaan altistumisestaan haitallisille kemikaaleille.

Maailman kuluttajien oikeuksien päivänä ECHA julkaisi uuden kuluttajasivuston, joka tarjoaa 23 kielellä ymmärrettävää ja ajankohtaista tietoa kemikaaleista sekä kertoo, mitä EU tekee kuluttajien suojelemiseksi haitallisilta kemikaaleilta.  Sivuilta löytyy tiivis ja helppolukuinen paketti EU:n kemikaalilainsäädännöstä, kemikaaleihin liittyvistä termeistä sekä kemiallisten riskien välttämisestä.

Uudella sivustolla kuluttajat löytävät vinkkejä mm. tuotteiden etikettien lukemiseen, kemikaaleilta suojautumiseen työpaikoilla sekä myrkytysten ennalta ehkäisemiseen. Sivuilla kerrotaan myös kuluttajien oikeudesta kysyä ostamiensa tuotteiden sisältämistä erityistä huolta aiheuttavista aineista ja ohjeistetaan, miten kemikaalitietoa voi hakea ECHAn omista rekistereistä.

nanomateriaalit olohuoneessaUudelle sivustolle on koottu myös paljon tietoa nanomateriaaleista ja niiden erilaisista käyttökohteista arjessamme. Nanomateriaalien erilaisiin käyttötarkoituksiin voi tutustua myös kiinnostavalla tavalla, 360-asteisen kuvan ja siihen upotettujen tietolaatikoiden avulla.

Yhtenä tärkeänä viestinä on, että kemikaalit eivät ole pelkästään ongelma – ne ovat myös osa ratkaisua. Kestävät energialähteet, kuten aurinkoenergia, nojautuvat kemiallisiin innovaatioihin, joissa käytetään esimerkiksi nanomateriaaleja.

 

Kemikaalit ympärillämme -sivusto