Kuivajään valmistuslaitteiston väärä asennus voi olla kohtalokas

5.3.2020 13.10
Uutinen

Väärä asennustapa voi vaurioittaa kuivajäätä valmistavaa laitetta niin, että hiilidioksidia alkaa vuotaa tilaan, jossa laite on. Tämä on vakava vaara laitteen käyttäjälle. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on selvittänyt kuivajäälaitteen käytössä tapahtunutta työtapaturmaa, jossa työntekijä menehtyi.

Laitteen valmistajalta saadun tiedon mukaan kuivajäätä valmistavan laitteen nestemäisen hiilidioksidin palloventtiili oli koottu väärin. Tällöin laitteesta alkoi vuotaa hiilidioksidia työtilaan. Tutkimuksissa on ilmennyt, että palloventtiilin voi koota siten, että venttiilin tiivistepinnat vaurioituvat asennuksessa. Näin voi tapahtua, jos tiiviste pakotetaan paikoilleen.

Kuivajää valmistetaan nestemäisestä hiilidioksidista, joka laitteessa kiinteytyy ja puristetaan kuivajääksi. Kuivajää on hajuton, mauton, myrkytön ja palamaton aine. Kuivajään lämpötila on -78,5°C, ja se sulaa haihtumalla. Kuivajäätä myydään rakeina sekä palana.

Kuivajäätä voi käyttää elintarvikkeiden ja juomien jäähdyttämiseen ja kylmäsäilytykseen esim. pakastimen sulatuksen ajaksi. Kuivajään käyttökohteita teollisuudessa ovat mm. kuivajääpuhallus, prosessijäähdytys sekä sovitetyöt. Lääketeollisuudessa kuivajäätä käytetään mm. laboratorioiden näytekuljetuksissa.

Kuva kuivajäälaitteen palloventtiilin istukasta ja tiivisteestä. Kuivajäälaitemalli: Aquila Triventek PE80 Pelletizer.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Johanna Soppela, puh. 029 5052 585, sähköposti: [email protected]