Valikko

Lyijyä ja leimahduksia? Hyvä tietää tinasta ja sen vaihtoehdoista

Tukes 30.12.2014 12.59
Tiedote

Uutenavuotena on tapana kurkistaa tulevaan tinaa valamalla. Markkinoilla on myös mehiläisvahasta valmistettuja vaihtoehtoja perinteiselle tinalle. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, ettei kumpikaan ennustusmenetelmä ole riskitön. Tinasta jopa 90 prosenttia on lyijyä, joka on vaarallista niin ihmiselle kuin ympäristöllekin. Mehiläisvahakiekot taas saattavat leimahtaa tuleen, jos niitä kuumennetaan kuten tinaa. Vahan sulamispiste on noin 60 astetta, eli paljon alhaisempi kuin tinan.

Perinteinen uudenvuoden tina on suurimmaksi osaksi lyijyä, joka on vaarallista terveydelle ja ympäristölle.

– Oikeampaa olisi puhua uudenvuoden lyijyn valamisesta. Jos tinaa haluaa valaa, pitää huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta ja hävittää tina vaarallisena jätteenä. Lapset tulee pitää etäällä lyijyhöyryistä, sanoo Esa Nikunen Tukesin kemikaalituotevalvonnasta.

Mehiläisvahasta valmistettu vaihtoehto on ekologinen, mutta se vaatii valajalta varovaisuutta.  Vaha sulaa jo 60 asteessa ja syttyy noin 200 asteessa. Lämpötilassa, jossa perinteinen uudenvuoden tina vasta alkaa sulaa, mehiläisvaha lähestyy jo leimahduspistettä.  Jos vahaa kuumennetaan tinan tapaan kauhassa liedellä, se voi herkästi leimahtaa liekkeihin. Palon sammuttamisyritykset vedellä saattavat roiskuttaa palavan vahan ympäriinsä.

Tukesin tietoon on tullut tapaus, jossa tinakauhassa sulatettu mehiläisvahakiekko oli leimahtanut puolimetrisiin liekkeihin. Lieden viereen oli varattu vesiastia valamista varten, ja kun vaha oli yritetty sammuttaa upottamalla kauha veteen, vaha oli roiskunut liedelle ja lattialle. Palovammoilta kuitenkin vältyttiin, eikä palava vaha ehtinyt sytyttää ympäristöään.

Turvallisen valamisen vinkit

Tina:

  • Uudenvuoden tinoissa käytettävä lyijyn ja tinan seos sulaa noin 180 asteessa. Ole varovainen sulan tinan kanssa, se voi aiheuttaa vakavia palovammoja!
  • Tinan sisältämä lyijy on vaarallista terveydelle: huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja pidä lasten nenät riittävän kaukana.
  • Lyijy on vaarallista myös ympäristölle: hävitä tina vaarallisena jätteenä tai kierrätä käyttämällä se uudestaan.

Mehiläisvaha

  • Vaha sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa noin 200 asteessa. Jos sulatat vahaa kuin tinaa, leimahtaminen tapahtuu kuumalla liedellä nopeasti. 
  • Turvallisinta on sulattaa vaha vesihauteessa: silloin lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi. 
  • Jos vaha syttyy, älä yritä sammuttaa sitä vedellä. Tukahduta palo sammutuspeitteellä tai vaikka kattilankannella.

Pidä lapset ja lemmikit aina riittävän etäällä kuumista valuista!

Lisätietoja:

johtaja Esa Nikunen, p. 029 505 2107

ylitarkastaja Janne Niemelä, p. 029 505 2153

[email protected]