Hyppää sisältöön

Markkinoilta poistettu kuristumisvaaraa aiheuttavia lastenvaatteita

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 22.11.2023 9.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on tänä vuonna poistanut markkinoilta vaaraa aiheuttavia lastenvaatteita. Vaarallisia lastenvaatteita on myyty esimerkiksi HobbyHall.fi-verkkokauppa-alustalla sekä Kukuti Oy:n kivijalka- ja verkkokaupassa. Myyjinä on ollut useita eri yrityksiä. Näissä vaatteissa on ollut hupun tai kaulan alueella naruja tai nyörejä, jotka voivat aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran. Myös yhdelle neuleohjekirjalle toteutettiin palautusmenettely ja varastossa olleisiin kirjoihin tehtiin korjaus, koska kirja sisälsi ohjeen vaarallisen lastenvaatteen valmistamiseen.

Tukesiin tuli kuluttajilta useita ilmoituksia vaatimusten vastaisista naruista ja nyöreistä lastenvaatteissa. Kuluttajailmoitusten perusteella Tukes on ollut yhteydessä useisiin lastenvaatteiden jälleenmyyjiin, valmistajiin sekä verkkomarkkinapaikkojen ylläpitäjiin, joiden sivustoilla vaarallisia tuotteita on ollut tarjolla. Tukesin tietoon tulleiden tapausten osalta nyörilliset lastenvaatteet on poistettu myynnistä. 

Vaarallisen lastenvaatteen valmistusohjeen sisältäneelle neuleohjekirjalle toteutettiin vapaaehtoinen palautusmenettely ja kirjan ostaneille kuluttajille lähetettiin varoitus kyseisestä ohjeesta. Kirjan ohjeen mukaan valmistettu neule voi aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran pääntien alueen kiristysnyörien vuoksi.  Kyseisestä neuleohjekirjasta ja vaarallisesta lastenvaatteesta julkaistiin ilmoitukset Vaaralliset tuotteet -sivustolla

Kuluttajat, jotka ovat ostaneet lapsille vaatteita, joissa on nauhoja tai kiristysnyörejä hupun ja kaulan alueella, voivat myös poistaa narut tai nyörit vaatteista itse. 

Pienten lasten vaatteissa ei saa olla kiristysnyörejä kaulan alueella tai hupussa 

Vuodesta 2015 asti voimassa olleen standardin SFS-EN 14682 mukaan alle 7-vuotiaille tarkoitetuissa lastenvaatteissa (kokoon 134 cm saakka) ei saa olla kiristysnyörejä hupun ja pääntien alueella, koska ne aiheuttavat kiinnijuuttumis- ja kuristumisvaaraa. Vaara voi aiheutua tilanteissa, joissa naru tai nyöri tarttuu kiinni esimerkiksi kiipeilytelineeseen, hiihtohissiin, bussin tai hissien ovien väliin tai liukuportaisiin.

Samasta syystä isompienkaan lasten (7–14-vuotiaiden) vaatteissa ei saa olla vapaina roikkuvia päitä kiristysnyöreissä pään ja kaulan alueella. Myös niskan taakse solmittavat narut ovat kiellettyjä. Myös muualla, esim. vyötäisillä tai lahkeissa, olevat pitkät narut voivat aiheuttaa loukkaantumisvaaran jäädessään kiinni. 

Turvallisuusohjeita on noudatettava myös itse tehdyissä vaatteissa 

Vaatteiden turvallisuus tulee huomioida myös itsetehdyissä lasten vaatteissa ja niiden ohjeissa. Varsinkin pienille lapsille itse valmistetuissa vaatteissa tulee välttää nauhojen ja kiristysnyörien käyttöä vaatteiden hupuissa ja pään alueella sekä selkäpuolella kuristumis- ja tukehtumisriskin välttämiseksi. Tukehtumisvaaran vuoksi alle kolmevuotiaiden lasten vaatteissa tulee lisäksi välttää pienten osien, kuten koristeiden, nappien ja nepparien, käyttöä, sanoo ylitarkastaja Suvi Teräslahti Tukesista. 

Valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaavat lastenvaatteiden turvallisuudesta 

Lastenvaatteiden valmistajat, maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa  tuotteidensa  vaatimustenmukaisuudesta ja siitä, etteivät tuotteet aiheuta vaaraa käyttäjälle. Samalla tavoin myös lastenvaatteiden ompelu- tai lankatyöohjeiden laatijat ja julkaisijat ovat vastuussa ohjeiden turvallisuudesta. 

Tukes valvoo lastenvaatteiden turvallisuutta riskiperusteisesti ja pistokokein. Lastenvaatteita, leluja tai lastentarvikkeita ei tarkasteta ennakkoon.

Tukesille voi ilmoittaa vaaralliseksi epäillystä tuotteesta verkkosivuilla olevalla lomakkeella. Tukes julkaisee tietoja markkinoilta poistetuista tuotteista Vaaralliset tuotteet -sivustolla

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Suvi Teräslahti
p. 029 5052 279
sähköposti muotoa: [email protected]
 

 
Sivun alkuun