Matkailijan Lappi – turvallisuuden ihmemaa?

Tukes
5.6.2017 13.26
Tiedote

 

Lapin matkailun suosio on huipussaan, eikä loppua näy. Väkeä saapuu kotimaan lisäksi aina Israelia, Kiinaa ja Australiaa myöten. Revontulet, joulupukki ja yötön yö ovat vahvoja vetovoimatekijöitä. Niiden rinnalle on kiristyneessä kansainvälisessä ilmapiirissä noussut entistä selkeämmin turvallisuus.

Talvi on Lapin kulta-aikaa, vaikka kesäkin tuo tullessaan matkailijoita. Viime joulukuun majoitusvuorokaudet ulkomaalaisten osalta nousivat Lapissa 26 prosenttia ja koko viime vuonna kaikki majoitusvuorokaudet 13 prosenttia. Rovaniemellä eniten kasvoi kiinalaisten määrä, joiden osuus vuonna 2016 lisääntyi 183 prosenttia. Turvallisuus on yksi syy tämän valkoisen kullan maaksikin kutsutun alueen suureen suosioon.

Jaakko_Leinonen


– Kun esimerkiksi hollantilainen perheenisä miettii matkakohdetta, hänen valitsee mieluiten paikan, josta ei tulla ”vähän pienemmällä porukalla” pois. Matkakohteen turvallisuus vaikuttaa suuresti valintapäätökseen, painottaa Tukesin Rovaniemen yksikön ylitarkastaja Jaakko Leinonen.

Britit toivat turvallisuusajattelun Suomeen

Lapissa matkailualan turvallisuuskulttuuria on kehitetty aktiivisesti jo 1980-luvulta lähtien, jolloin matkailijoiden määrä seudulla alkoi kasvaa. Brittimatkailijat rupesivat vaatimaan turvallisuusnäkökohtien aiempaa tarkempaa huomioimista ja turvallisuusasiakirjoja. Turvallisuusajattelu onkin kehittynyt Lapissa erityisen pitkälle.

– Pahin mahdollinen uhka täällä on englantilainen lakimies. Hänet halutaan pitää loitolla keinolla millä hyvänsä. Muutamat yritykset ovat joutuneet ikäviin tilanteisiin, minkä jälkeen varautumiseen on panostettu entisestään, Jaakko Leinonen toteaa.

Leinonen puhuu ”Lapin turvallisuusverkostosta”, joka on syntynyt vuosien saatossa. Etäisyydet ovat pitkiä ja ihmisiä on vähän, joten niin viranomaiset, kolmas sektori kuin paikalliset toimijatkin ovat ymmärtäneet tiiviin yhteistyön merkityksen. Jos jotakin tapahtuu, muihin ollaan nopeasti yhteydessä.

Lapissa on sattunut viime aikoina jonkin verran moottorikelkkaonnettomuuksia ja eri tahot päättivät yhdessä tehdä asialle jotakin.

– Kittilän palopäällikkö soitteli asiasta. Minä olin sitten yhteydessä tuttuun poliisiin ja muutamiin suuriin safarioperaattoreihin. Näin se täällä toimii, Leinonen valaisee. Nyt Lapissa onkin erityisesti kiinnitetty huomiota moottorikelkkareittien turvallisuuteen ja reittien ylläpitäjien koulutukseen.

Matkailualalla työskenteleviltä edellytetään muutoinkin hyvää turvallisuusosaamista. Matkailualan turvallisuuspassi -koulutus (Matupa) sai alkunsa reilu 10 vuotta sitten Lapissa, minkä jälkeen koulutus on levinnyt myös muualle Suomeen. Nyt kokonaisuus aiotaan kääntää esimerkiksi kiinaksi.

Sanna_Karkkainen_ja_joulupukki


Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen tuo esiin Lapin ammattikorkeakoulun merkityksen Lapin matkailuturvallisuuden ja turvallisuusajattelun kehittämisessä. Koulussa on luotu muun muassa turvalliseen työskentelyyn liittyviä virtuaalityökaluja Lappiin tuleville ulkomaisille oppaille.

 


Aura-autot, pakkanen ja villit kosket – ulkomaisten matkailijoiden uudet tuttavuudet


Lappiin saapuu paljon kokemuksia janoavia reissaajia niin matkatoimistojen järjestämien pakettimatkojen kautta kuin omatoimimatkailijoinakin. Jotkut kaipaavat enemmän hellää huolenpitoa kuin toiset.

Yleisesti ottaen suurin riskiryhmä ovat kaukaa tulevat omatoimimatkailijat, joilla ei ole kunnolla käsitystä Lapin talviolosuhteista.

– Kyllä lentokentälle saapuu toisinaan väkeä shortseissa ja varvastossuissa, ilman talvivaatteita. Kylmyyden lisäksi matkailijat saattavat yllättyä liukkaudesta ja pimeydestä. Välttämättä ei myöskään tiedetä, miten vuokra-auton ikkunalasit saa pidettyä sulina, Sanna Kärkkäinen listaa.

Jaakko Leinonen kertoo saksalaisesta vuokrausketjusta, joka välittää vuokra-autoja Lappiin. Tilanne on riskialtis, kun Lapin ilmastoon tottumattomat lähtevät ajamaan kylmässä ja pimeässä vailla koulutusta talviolosuhteisiin. Heitä on löydetty autoineen muun muassa hiihtoladuilta.

Leinonen kertoo viime talvena Ylläksellä vierailleesta neljästä ranskalaisesta, jotka olivat vuokranneet moottorikelkat. Illan tullen heitä ei kuulunut majapaikkaan, eikä puhelimiin saatu yhteyttä. Lopulta porukka löytyi Saariselältä, jonne on matkaa linnuntietä 145 kilometriä.

– Kadonneiden matkailijoiden etsintä noin laajalla alueella olisi käytännössä ollut lähes mahdotonta. Onneksi mitään ei sattunut. Ohjatut retket ovat aina turvallisempia, Leinonen tuumii.

Moottorikelkkaretki


Kesällä vaaran aiheita on vähemmän kuin talvella, mutta kesäaktiviteettienkin turvallisuuteen on syytä varautua perusteellisesti. Yksi vauhdikkaista kesäurheilulajeista on koskenlasku, jonka parissa työskentelevien yritysten toimintaa Tukes valvoo – erityisesti nyt kesäsesongin alettua.

– Ruotsissa tapahtui toukokuussa 1995 koskenlaskuonnettomuus, jossa kuoli kahdeksan ihmistä. Lautta ajautui luonnon muovaamaan esteeseen ja kaatui ympäri. Veden varaan joutuneet ihmiset kylmettyivät ja lopulta menehtyivät. Teemme kaikkemme yhdessä yrittäjien kanssa, että tällaisia onnettomuuksia ei sattuisi Suomessa, Leinonen toteaa.

Tukes kuluttajapalveluiden valvojana

Kuluttajapalveluiden, kuten talviurheilupaikkojen ja erilaisten ohjelmapalveluiden, valvonta siirtyi Tukesille 1.5.2016. Kuluttajaturvallisuusvalvonta oli aiemmin osa ympäristöterveydenhuoltoa. Muutoksen yhtenä keskeisenä tavoitteena oli muuttaa valvontatapaa. Valvontatyöhön onkin kuluneen vuoden aikana kuulunut myös toimijoiden ohjaaminen ja opastaminen turvallisuusasioissa.

– Luottamuksen ylläpitäminen on tärkeää. Emme tahdo olla heti ojentamassa sakkolappua yrittäjälle, vaan haluamme opastaa toimijoita ymmärtämään turvallisuuden merkityksen. Hyvässä yhteisymmärryksessä tehty työ johtaa yleensä parhaimpaan lopputulokseen, Jaakko Leinonen tietää.

Tukes on julkaissut ohjelmapalveluiden turvalliseen järjestämiseen liittyviä toimintaohjeita. Niitä on käännetty myös vieraille kielille. Ohjeissa avataan esimerkiksi Suomen lainsäädäntöä ja kuluttajaturvallisuuslakia, jonka mukaan kaikkien on toimittava kansalaisuudesta riippumatta.

 

Teksti: Reita Waara
Kuvat: Jaakko Leinonen, Pohjolan Safarit – Nordic Safaris ja Visit Rovaniemi