Hyppää sisältöön

Mobiilipelistä tuttu Huggy Wuggy -pehmolelu on lapsille vaarallinen

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 27.10.2022 8.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa vaarallisesta Huggy Wuggy -pehmolelusta. Lelun silmät irtosivat testauksissa liian helposti. Pikkulapsen käsissä lelusta irtoavat pienet osat voivat aiheuttaa tukehtumisen. Jos olet hankkinut kyseisen lelun, poista se heti käytöstä!

Huggy Wuggy -pehmolelut ovat tulleet myyntiin tämän syksyn aikana. Tukes hankki pehmolelun Anvol Oy:n XS Toys -lelukaupasta ja se testautettiin Tullilaboratoriossa. Testeissä lelun silmät irtosivat aivan liian helposti. Tukes määräsi Anvol Oy:n poistamaan lelun markkinoilta ja keräämään sen takaisin kuluttajilta. 

– Lelussa ei ollut nykyaikaisia turvasilmiä, joita useimmissa pehmoleluissa käytetään, vaan ne oli liimattu kiinni, eikä liimaus kestänyt vaadittua vetovoimaa. Lelusta puuttuivat myös tiedot valmistajasta ja maahantuojasta sekä lelun puhdistusohjeet, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi

– Olemme määränneet Anvol Oy:n poistamaan lelun markkinoilta ja keräämään sen takaisin myös kuluttajilta. Jos olet ostanut kyseisen lelun, poista se heti käytöstä ja palauta ostopaikkaan, Merenkivi kehottaa.  

Tukesin päätös markkinoilta poistosta ja palautusmenettelystä koskee vain tutkittua XS Toysin leluerää, ei kaikkia markkinoilla olevia vastaavia leluja. Jos olet hankkinut lelun muualta kuin XS Toys -lelukaupasta, tarkista että lelun silmät eivät ole heikosti liimatut, vaan kunnolla kiinni.

Kuva: Huggy Wuggy -pehmolelusta irtoavat silmät aiheuttavat tukehtumisvaaran.

Tappajalelu seikkailee myös mobiilipelissä 

Huggy Wuggy-leluhahmo esiintyi alun perin Poppy Playtime -mobiilipelissä, ja se on tullut myöhemmin myös leluna myyntiin. Pelissä ”tappajapehmolelu” metsästää lapsia ja kehottaa mm. vetämään viimeisen henkäyksen. Pelin tunnuslaulussa pehmolelu laulaa, että haukkaa lapsesta palan ja että lapsi voi kuolla hänen syleilyynsä. Poppy Playtime -peleille on versiosta riippuen asetettu PEGI-ikäluokitusjärjestelmän mukaiset ikärajat 12 ja 16.

– Vaikka peli on tarkoitettu isommille lapsille, pehmolelut luokitellaan alle 3-vuotiaille lapsille soveltuviksi, koska ne ovat pehmeitä, värikkäitä ja kevyitä. Lelu, jolla on yksinkertaiset piirteet, suuret silmät ja kirkkaat värit muistuttaa sarjakuvien ja piirroselokuvien hahmoja. Lelu vetoaa näiden ominaisuuksien perusteella alle 3-vuotiaisiin lapsiin. Näin pienten lasten käyttöön tarkoitetun lelun, sen rakenneosien ja irtoavien osien on oltava kooltaan sellaisia, että lapsi ei voi niellä niitä eikä vetää niitä henkeensä, Merenkivi sanoo. 

– Olimme juuri hankkineet pehmolelun tämän vuoden joululelujen turvallisuusprojektiin näytteeksi, kun saimme pelistä kuluttajailmoituksen, jossa oltiin huolissaan siitä, millaista haittaa peli voi aiheuttaa lapsen mielelle. Päätimme tutkia lelun jo ennen muita joululeluja ja olimme yhteydessä Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin KAVIin pelin mahdollisen haitallisuuden selvittämiseksi, Merenkivi jatkaa.

KAVI vastaa Suomessa kuvaohjelmien, eli elokuvien, tv-ohjelmien ja digitaalisten pelien, tarjoamisen ja luokittelun valvonnasta kuvaohjelmalain mukaisesti. Kuvaohjelmalaissa säädetään mm. kuvaohjelmien ikärajaluokituksista. Ikärajojen tarkoituksena on suojella lapsen kehitystä. Ikärajat perustuvat tutkimuksiin, joiden mukaan väkivaltaisten, ahdistusta aiheuttavien ja seksuaalista tai päihteiden käyttöä sisältävien sisältöjen katselu voi olla haitallista lapsen kehitykselle. Haitat voivat olla esimerkiksi stressireaktioita, kuten unihäiriöitä, häiritseviä ajatuksia tai painajaisia. 

Kuvaohjelmalain säännöksiä sovelletaan Suomeen sijoittautuneisiin kuvaohjelmien tarjoajiin, eikä KAVIn toimivalta ulotu ulkomaisilla verkkoalustoilla esitettäviin kuvaohjelmiin. Esimerkiksi YouTubessa, Steamissa, TikTokissa tai muilla ulkomaisilla verkko- tai mobiilialustoilla esitettäviä kuvaohjelmia eivät koske kuvaohjelmalain säännökset. KAVI ei myöskään valvo Poppy Playtime-pelin tai muiden Huggy Wuggy-aiheisten videoiden tarjoamista tai ikärajoja ulkomaisilla verkko- tai mobiilialustoilla. ¬Palautetta Poppy Playtime-pelin ikärajasta voi halutessaan antaa PEGIlle (Pan European Game Information).

Näitä ulkomaisilla verkkoalustoilla toimivia pelejä ja muita kuvaohjelmia pelataan ja katsotaan vanhempien vastuulla ja valvonnassa. Kannattaa myös keskustella lasten kanssa siitä, millaisia pelejä eri-ikäisten lasten on sopivaa pelata ja onko joku peli aiheuttanut pelkoa, ahdistusta tai painajaisia. On myös hyvä seurata ikärajojen noudattamista ja sitä, etteivät lapset altistu ikätasoonsa nähden heille haitallisille mediasisällöille.

Lisätietoja:

Lelujen turvallisuudesta:
Ylitarkastaja Anja Merenkivi, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
p. 029 5052 192, [email protected]

Kuvaohjelmien ikärajoista: 
Ylitarkastaja Erika Lauri, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)
p. 029 5338 056, [email protected]

KAVIn verkkosivuilla on tietoa suomalaisen kuvaohjelmaluokittelujärjestelmän mukaisten ikärajojen perusteista ja lapsille haitallisesta sisällöstä:

 

 
Sivun alkuun