Hyppää sisältöön

Poikkeuslupia vihannesten siemenille

Julkaisuajankohta 27.1.2021 9.56
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt kaksi poikkeuslupaa vihannesten siementen kylvämiseen. Wakil XL ja Apron XL -valmisteet sisältävät metalaksyyli-M -tehoainetta. Peitattuja siemeniä käyttävien tulee huolehtia, että metalaksyyli-M:ää sisältävillä valmisteilla peitatut siemenet kylvetään ennen 31.5.2021, ellei viljelykasvi kuulu poikkeuslupien käyttökohteisiin.

Metalaksyyli-M:ää koskevassa EU-komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2020/617 kielletään metalaksyyli-M:llä käsiteltyjen siementen kylväminen avomaalla 31.5.2021 päättyvän siirtymäajan jälkeen. Koska ajankohta osuu Suomessa kasvukauteen eikä kaikkia vihanneksia ehditä kylvää sitä ennen, Tukes on myöntänyt poikkeuslupia metalaksyyli-M:llä peitattujen siementen kylvöille myös kesä-elokuussa 2021.

Poikkeusluvat ovat voimassa seuraavasti:

Apron XL: Poikkeuslupa kasvinsuojelun hätätilanteessa Apron XL -valmisteella peitattujen siementen kylvämiseksi 

  • 1.6.–30.6.2021: porkkana, punajuuri, raitajuuri, kyssäkaali, tilli ja pavut
  • 1.6.–31.7.2021: lanttu, nauris, retiisi ja kiinankaali

Wakil XL: Poikkeuslupa kasvinsuojelun hätätilanteessa Wakil XL -valmisteella peitattujen siementen kylvämiseksi

  • 1.6.–15.8.2021 herneellä

Tarkemmat lupiin liittyvät käyttöohjeet voi tarkistaa KemiDigistä.

Peitattuja siemeniä koskeva rajoitus johtuu metalaksyyli-M:n aiheuttamasta riskistä linnuille ja nisäkkäille, jotka syövät peitattuja siemeniä pellosta. Kyseisten vihannesten siementen peittaukseen ei ole käytössä muita yhtä tehokkaita kasvinsuojeluaineita juuristotautien torjumiseksi, koska muita yleisesti käytettyjä tehoaineita on EU:ssa poistettu käytöstä jo aikaisemmin. Poistettuja tehoaineita ovat mm. tiraami ja iprodioni.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Heli Anttila, p. 029 5052 019, [email protected]