Hyppää sisältöön

Sukellusliikkeen räjähdys selvitetty

Tukes
12.3.2012 15.03
Tiedote

Happiräjähdys on paljastunut sukellusliikkeessä viime elokuussa syttyneen tulipalon syyksi. Tulipalossa loukkaantui liikkeen työntekijä. Palo sai alkunsa nitroxpullojen täyttöpaikassa. Selvitysraportin mukaan räjähdys ja tulipalo saattoivat aiheutua esim. täyttöletkusta irronneesta partikkelista, joka oli suurella nopeudella osunut kompressorin öljysuodattimeen. Täyttölaitteistossa ja sen käytössä sekä huollossa havaittiin useita turvallisuuspuutteita, jotka vaikuttivat onnettomuuteen. Täyttölaitteistolle ei oltu tehty lakisääteisiä tarkastuksia.

Täyttöpaikan turvallisuuden varmistaminen

Täyttöpaikan ja -järjestelmän tulee olla suunniteltu valmistettavien seoskaasujen käsittelyyn. Järjestelmän suunnittelun päätavoitteita tulee olla happipalon ehkäisy ja hengityskaasun puhtauden varmistaminen.

Turvallisuutteen vaikuttavia tekijöitä ovat hapen hätäkatkaisu happiletkun irtoamisen tai vaurioitumisen varalta, hapen täyttöpaneelin kalibrointi jokaisen täytön yhteydessä, hapen osamäärän varmistaminen useamman kuin yhden anturin perusteella sekä hapen virtauksen rajoittaminen 50 litraan minuutissa. Täyttölaitteistoa on huollettava säännöllisesti ja vanhentuneet tai kuluneet osat on uusittava.

Sijoituksen turvallisuus

Täyttöpaikka on sijoitettava siten, että paineen purkautuminen, tulipalo tai käyttöhäiriö aiheuttaa mahdollisimman vähän vaaraa ympäröiville tiloille ja rakenteille. Paineen on purkauduttava vähäisimmän vaaran aiheuttavaan suuntaan.

Selvitysraportti (pdf)

Lisätietoja: Johanna Soppela, ylitarkastaja, p. 010 6052 585, sähköposti: [email protected]