Tärkeää tietoa biosideilla käsitellyistä tuotteista

Tukes
18.1.2016 7.26
Tiedote

 

Mitä biosidit ja biosidivalmisteet ovat?

”Biosidi” on yleisnimitys kemikaaleille, joiden tarkoitus on torjua tuholaisia ja mikrobeja kuten bakteereita ja homesieniä. Näitä kemikaaleja käytetään aktiivisina ainesosina biosidivalmisteissa, jotta valmisteet toimisivat suunnitellusti ja torjuisivat tehokkaasti tuholaisia. Biosidivalmisteita ovat esimerkiksi hyttyskarkotteet, puunsuoja-aineet, jyrsijämyrkyt sekä desinfiointiaineet.

Biosidien tarkoitus on tuhota ja torjua tai tehdä haitattomiksi tuholaisia, joten ne voivat olla myrkyllisiä myös muille eliöille: eläimille ja kasveille. Siksi on tärkeää, että biosidivalmisteita käytetään oikein ja käyttöohjeiden mukaisesti.

Mitä ovat biosideilla käsitellyt tuotteet?

Tavallisia tuotteita, joita käytät päivittäin, on saatettu käsitellä biosideilla. Syynä voi olla tarve saada tuotteet kestämään pitkien kuljetusmatkojen vaativia olosuhteita. Esimerkiksi huonekaluja ja vaatteita voidaan suojata biosideilla hyönteisten tai homeiden tuhoja vastaan . Usein näissä tuotteissa ei ole mitään merkintää biosidikäsittelystä.

Toinen ryhmä ovat tuotteet, joiden ominaisuuksia on ikään kuin "paranneltu" biosideilla. Esimerkiksi markkinoilla on hien hajua estäviä alusasuja tai -kerrastoja, joiden väitetään biosidikäsittelyn ansiosta estävän bakteerien kasvua. Sama koskee tiskirättejä, puhdistusliinoja ja -sieniä, kenkiä, urheiluvaatteita ja muita tuotteita, joita valmistajat haluavat markkinoida esimerkiksi hajuttomina mikrobikasvustoa estävän käsittelyn ansiosta. Tällaiset tuotteet tunnistaa yleensä siitä, että niiden väitetään olevan esimerkiksi ”antibakteerisia”, ”hajuttomia”tai ”bakteeriostaattisia”. Usein näitä väittämiä käytetään kenkien, sukkien ja puhdistusliinojen lisäksi monissa muissa tuotteissa.

Esimerkkejä tuotteista, joita on saatettu käsitellä biosideilla:

  • Leikkuulaudat

  • Puhdistusliinat

  • Suihkuverhot

  • Patjat ja tyynyt

  • Kengät

  • Imureiden pölypussit

  • Urheiluvaatteet

  • Alusvaatteet

  • Jääkaapit ja pakastimet


Mitä haittaa biosidikäsitellyistä tuotteista on?

Kotona ja vapaa-ajalla käytettävien biosidikäsiteltyjen tuotteiden suurin ongelma on, että ne lisäävät tarpeettomasti yhteiskunnan ja ympäristön kemikaalikuormitusta. Kun käsiteltyjä urheilu- ja vapaa-ajan vaatteita pestään, niistä huuhtoutuu aineita (biosideja), jotka päätyvät lopulta ympäristöön. On tärkeää muistaa, että biosidit ovat yleisesti haitallisia eliöille, ei vain niitä torjuttaville kohde-eliöille.

Antibakteerisilla aineilla käsiteltyjen tuotteiden käyttämisellä on epäilty mahdollisesti olevan vaikutusta antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen. Käsittelyssä käytetyt biosidiset aineet saattavat aiheuttaa myös allergioita tai muita terveysongelmia.