Tukes muistuttaa trampoliinien turvallisesta käytöstä - vain yksi saa hyppiä kerrallaan

Tukes
14.6.2013 14.42
Tiedote

Trampoliinit aiheuttavat onnettomuuksia lapsille joka kesä. Valtaosa onnettomuuksista voitaisiin välttää käyttämällä turvaverkkoa ja noudattamalla käyttöohjeita. Todennäköisimmin onnettomuuksia sattuu, jos trampoliinilla on useampi hyppijä yhtä aikaa. Hyppijät voivat törmätä toisiinsa ja törmäyksen seurauksena lentää trampoliinilta tai pudota toistensa päälle.


Yleisimmät vammat ovat käsien ja jalkojen venähdyksiä ja murtumia sekä aivotärähdyksiä. Valtaosa onnettomuuksista voitaisiin välttää noudattamalla trampoliinin mukana tulevia käyttöohjeita sekä käyttämällä turvaverkkoa. Trampoliinilta ei tule koskaan poistua hyppäämällä siitä suoraan maahan. Lisäksi on syytä hyppiä oman taitonsa mukaan eikä ottaa turhia riskejä. Sateella trampoliinille ei pidä mennä, sillä sen matto saattaa olla liukas.

Valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaavat siitä, että kuluttajille myytävät trampoliinit täyttävät turvallisuusvaatimukset, eikä niistä aiheudu vaaraa kuluttajien turvallisuudelle. Trampoliinien mukana tulee olla kokoamis- ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että trampoliiniin tulee aina olla saatavilla siihen kuuluva turvaverkko. Turvaverkon pitää joko sisältyä myyntipakkaukseen, tai se täytyy voida ostaa erikseen. Tukes valvoo trampoliinien turvallisuutta vain pistokoemaisesti.

Tukes muistuttaa, että vanhempien tulisi valvoa, että lapset käyttävät trampoliinia turvallisesti ja vain yksi kerrallaan.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Anna Pukander, puh. 029 5052 165, [email protected]

Turvallisuusohjeita trampoliinin käytöstä