Turvallisuutta parin sekunnin vaivalla

Tukes
27.6.2016 10.44
Tiedote

 

Melko tuoreena virkamiehenä sain vuonna 2012 seurata sivusta Tukesin kaihtimien turvallisuuden valvontaprojektia, jonka taustalla oli vuonna 2010 sattunut onnettomuus. Projektissa tutkittiin yhteistyössä Tullin kanssa 23:a kaihdinmallia. Niistä seitsemästä löytyi puutteita, jotka aiheuttavat vakavan kuristumisvaaran.

Käsi sydämelle, olisitko tullut ajatelleeksi, että kaihtimen naru voi aiheuttaa kuristumisvaaran? Itse en varmaankaan olisi. Lapsia on mahdotonta vahtia 24/7 ja joka minuutti. Kuristuminen kaihtimen silmukkaan voi tapahtua nopeasti ja hiljaa. Jostain syystä kaihtimien narut ovat kovin kiinnostavia monen taaperon mielestä.

Vaikka elämäänsä ei kannata hukata kaikkia kauhukuvia vatvomalla eikä kaikkia vaaroja voi poistaa, tässä tapauksessa se on helppoa ja käy pienellä vaivalla:

  • kietomalla narut ja silmukat pois lasten ulottuvilta seinään kiinnitettävään koukkuun tai muuhun tähän tarkoitukseen soveltuvaan kiinnikkeeseen siten, etteivät narut ja lenkit roiku vapaana

  • sijoittamalla huonekalut siten, että lapset eivät pääse niiden päälle kiipeillessään naruihin ja lenkkeihin käsiksi


Myös kaihtimien valmistajat ovat ryhtyneet toimenpiteisiin kuristumisvaaran poistamiseksi. Ensisijainen vastuu tuotteiden turvallisuudesta on niiden valmistajalla, mutta myös muilla jakeluketjun toimijoilla. Yhteistyössä on laadittu standardeja, joita voidaan hyödyntää turvallisten kaihtimien valmistamisessa. Vuonna 2014 julkaistut standardit SFS-EN 13120 +A1, SFS-EN 16 433 ja SFS-EN 16434 eivät ole lakeja tai määräyksiä. Tukes ei ole tulossa tarkastamaan päiväkotien, koulujen tai yksityiskotien verhoja ja kaihtimia.

Vaikka kaihtimien valmistuksessa nykyisin kiinnitetään huomiota kuristumisvaaran välttämiseen, vanhanmallisia kaihtimia ja niiden vapaana roikkuvia silmukoita löytyy edelleen monista kodeista, mökeiltä - ehkä hotellihuoneistakin. Vaara ei ole täysin poistunut tuotekehittelyn ansiosta.

Edelleen lapsia kuristuu kaihtimien naruihin ja silmukoihin ympäri maailmaa vuosittain. Kaihtimien narujen ja silmukoiden aiheuttaman vaaran ennaltaehkäisy on jokaiselle varsin helppoa, mutta koska  sitä ei vain ehkä tule ajatelleeksi, OECD kampanjoi yhdessä Euroopan komission kanssa asiasta 23 - 30.6.2016.

Tällä kansainvälisellä kampanjalla halutaan kiinnittää ihmisten huomiota vaaraan ja siihen, kuinka helppoa se on poistaa. Myös Tukes osallistuu kampanjaan somessa ja tiedotteella.

Minusta jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön. Omasta elämästä ei kulu montaa sekuntia silmukan ripustamiseen pois lasten ulottuvilta, ja jos sillä voi ehkäistä jonkun pienen kuristumisen, se kannattaa. Kollegani Janne näyttää esimerkkiä:

Turvallista kesää ja muistakaa myös elää! #SafeWindowCoverings

 

Korkolainen_PipsaPipsa Korkolainen

Ylitarkastaja, kuluttajatuotteet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)