Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa vaarallisen aineen onnettomuus – Tukes selvittää asiaa

Mediatiedote
19.3.2019 12.31
Tiedote

Lannoitteita valmistavan Yaran Uudenkaupungin-tehtaalla on tapahtunut vaarallisen aineen onnettomuus. Yaran tehdas on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvontakohde ja Tukes selvittää tapahtunutta.

Kyse on ammoniakkivuodosta, joka on pelastuslaitoksen mukaan saatu tukittua. Pelastuslaitos on paikalla toimiva viranomainen, joka mm. ohjeistaa paikallisia.

Yaran lannoitetehtaalla käsitellään suuria määriä vaarallisia kemikaaleja. Tehtaalla käsiteltyjen kemikaalien määrä ja vaaraominaisuudet voivat aiheuttaa suuronnettomuusvaaran.

- Tukes on käynyt lannoitetehtaalla tarkastuksella viimeksi 2018. Silloin tarkastuksessa ei havaittu puutteita, jotka vaatisivat korjaamista, kertoo projektijohtaja Markus Kauppinen Tukesin teollisuusyksiköstä.

Tukes seuraa tilannetta, on yhteydessä tehtaaseen ja pyytää selvitystä tapahtuneesta. Tukes päättää myöhemmin, perustaako se onnettomuustutkintaryhmän tapahtunutta selvittämään.

Tukes käy suuronnettomuusvaarallisissa kohteissa tarkastuskäynneillä 1 - 3 vuoden välein. Uudenkaupungin lannoitetehtaan tarkastusväli on tehtaan korkean turvallisuustason takia kaksi vuotta.

Ammoniakki on myrkyllinen kemikaali, joka voi aiheuttaa tukehtumisen. Ammoniakki haihtuu nopeasti ja leviää ilmaa kevyempänä laajallekin alueelle. Haihtumisen yhteydessä voi kehittyä räjähdysvaarallisia ammoniakki-ilmaseoksia.

Lisätietoja

Markus Kauppinen, puh. 029 5052 519

[email protected]

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.