Pitoisuudet, juotteet, täyttäminen ja pinnoitteet

Pitoisuudet ja juotteet

Jalometallituotteen pitoisuus tarkoittaa leimattavan jalometallin määrää tuotteessa, esimerkiksi kultakorun kultapitoisuutta. Jalometalleja seostetaan tyypillisesti muilla metalleilla. Jalometallituotteiden pitää kuitenkin täyttää minimivaatimukset jalometallipitoisuuksille:

 • kulta 375
 • hopea 800
 • platina 850 ja
 • palladium 500 massan tuhannesosaa kyseistä jalometallia.
   
  Sallitut jalometalliseosten pitoisuudet ja juotteet 
  JALOMETALLI  KEMIALLINEN TUNNUS  PITOISUUS* JUOTTEEN ALIN SALLITTU PITOISUUS*
  Kulta Au 999 750
  Kulta Au 916 750
  Kulta Au 750 750
  Kulta Au 585 585
  Kulta Au 375 375
  Hopea  Ag 999 550
  Hopea Ag 925 550
  Hopea Ag 830 550
  Hopea  Ag 800 550
  Platina Pt 999

  Juotteen 

  jalometalli-

  pitoisuus 800 

  Platina Pt 950
  Platina Pt  900
  Platina Pt  850
  Palladium Pd 999

  Juotteen

  jalometalli-

  pitoisuus 700 

  Palladium Pd 950
  Palladium Pd 850
  Palladium  Pd  500
  *Pitoisuus jalometallituotteessa ilmaistaan massan tuhannesosina. 

Jos myyt jalometallituotteita Suomessa, tuotteissa pitää olla täällä hyväksytty pitoisuusleima. Muita pitoisuusleimoja ei saa käyttää. Tuotteen jalometallipitoisuuden pitää olla vähintään leimassa ilmoitettu; pitoisuuden alituksia ei sallita.

Myös tuotteen juotteiden pitää olla samaa pitoisuutta kuin muunkin tuotteen. Teknisistä syistä joissakin pitoisuuksissa voi käyttää alempipitoisia juotteita, mutta niitä saa käyttää vain sen verran kuin juottamiseen on tarpeen. Platinan ja palladiumin juottamiseen voi käyttää mitä tahansa jalometallia (kulta, hopea, platina, palladium). Kultatuotteen juottamiseen voi käyttää vain kultajuotetta ja hopeatuotteen hopeajuotetta.

Huomioi, että juotteiden kadmiumpitoisuutta on rajoitettu ja ne saavat sisältää kadmiumia vain 0,01 prosenttia juotteen painosta.

Massan käyttö

Jalometallituotteissa voi käyttää myös muita kiinnitysmateriaaleja, esimerkiksi liimoja ja massoja. Niitä voit käyttää sen verran kuin kiinnittämiseen on tarpeen. Voit käyttää massaa jalometallituotteissa kivien kiinnitykseen, jos sekä massan määrä että jalometallin osuus ovat selvästi näkyvissä.

Mitä et voi tehdä

 • täyttää jalometallituotetta massalla
 • käyttää massaa korun vahvistamiseen tai painon lisäämiseen
 • tehdä korua, jonka painosta suuri osa on massaa

Poikkeuksen sääntöihin tekevät ruokailuvälineet, kynttilänjalat ja vastaavat tuotteet. Näistä tuotteista pitää antaa asiakkaalle tuoteseloste.

Täyttäminen

Jalometallituotteen vahvistamiseen, täyttämiseen tai painon lisäämiseen ei saa käyttää tuotteen pitoisuuden alittavaa jalometallia, metallia, muuta materiaalia tai juotetta.

Ruokailuvälineitä, kynttilänjalkoja ja vastaavia tuotteita voi tietyin edellytyksin täyttää. Lue lisää, milloin tuotteesta vaaditaan tuoteseloste.

Pinnoitteet

Voit käyttää jalometallituotteissa pinnoitteita. Muista, että pinnoitetun tuotteen pitoisuusleima kertoo sen jalometallin pitoisuuden, joka on pinnoitettu. Pinnoitteen materiaalia ei siis laiteta leimasarjaan. Jos kyseessä on esimerkiksi kullattu hopeatuote, se leimataan hopeaksi. Hopeoitu kultatuote puolestaan leimataan kullaksi.

Kuluttajan kannalta pinnoitteet ovat joskus ongelmallisia. Pinnoitteet kuluvat ja tuotteen väri saattaa muuttua ajan myötä. Kun myyt esimerkiksi rodiumilla päällystettyjä tuotteita kuluttajille, kannattaa niiden huollosta kertoa jo myyntitilanteessa. Kuluttajan on hyvä tietää jo ostotilanteessa, että tuote pitäisi rodinoida uudelleen muutaman vuoden välein käytöstä riippuen, jotta tuotteen ulkonäkö säilyisi entisenlaisena. Joissain tuotteissa on käytetty myös esim. kuparisia välipinnoitteita. Tällöin tuote alkaa punertaa käytön myötä kuluvista kohdista.       

Lainsäädäntö