Hyppää sisältöön

Eläimille tarkoitettujen hyönteismyrkkyjen ja -karkotteiden myynti: vain hyväksyttyjä valmisteita saa myydä ja käyttää

Julkaisuajankohta 14.3.2022 12.53
Uutinen

Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia eläimille tarkoitettuja hyönteismyrkkyjä tai hyönteiskarkotteita, jotka ovat Tukesin hyväksymiä valmisteita. Jos myyt hyönteismyrkkyjä tai -karkotteita, tarkista, että ne löytyvät biosidirekisteristä.

Hevosille ja muille eläimille tarkoitetut hyönteismyrkyt ja -karkotteet ovat biosidivalmisteita. Tukesin hyväksymät biosidivalmisteet löydät biosidirekisteristä osoitteesta www.kemidigi.fi.

Jos hyönteismyrkkyä tai -karkotetta ei löydy biosidirekisteristä, sen myynti ja käyttö on Suomessa kiellettyä. Hyväksytyt valmisteet tunnistat myyntipäällyksestä löytyvästä Tukesin lupanumerosta.

Biosidivalmisteita saa käyttää ainoastaan valmisteen käyttöohjeen mukaisesti hyväksyttyyn käyttötarkoitukseen ja käyttöohjeissa mainittuja hyönteisiä vastaan. Valmisteita on kahdenlaisia: hyönteismyrkkyjä tai hyönteiskarkotteita. Hyönteismyrkky tappaa, hyönteiskarkote karkottaa hyönteisiä.

Vain Tukesin hyväksymillä hyönteismyrkyillä ja -karkotteilla  saa olla väittämiä hyönteisten torjunnasta tai karkottamisesta. Eläimille tarkoitettujen hoitotuotteiden markkinointi ei saa aiheuttaa mielikuvaa, että valmistetta voisi käyttää hyönteisten torjuntaan tai karkottamiseen. 

Toimintaohjeita myyjälle

Jokainen kemikaalivalmisteen toimitusketjussa vastaa osaltaan tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta. Tarkista, että tuotevalikoimassasi olevat hyönteismyrkyt ja -karkotteet löytyvät biosidirekisteristä. 

Poista muut kuin biosidirekisteristä löytyvät hyönteismyrkyt ja -karkotteet valikoimasta. Lainsäädännön vastaisesta valmisteesta on suositeltavaa olla yhteydessä myös valmisteen toimittajaan. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä Tukesin kemikaalineuvontaan. Yhteystiedot ja lomakkeet löydät osoitteesta tukes.fi/kemikaalineuvonta

Biosidivalmisteiden myynnistä ja käytöstä säädetään biosidiasetuksessa (EU) N:o 528/2012 ja kemikaalilaissa 599/2013.

Mikä on biosidivalmiste?

  • Biosidivalmisteen tarkoituksena on tappaa, torjua tai karkottaa haitallisia eliöitä biosidivalmisteen sisältämien tehoaineiden avulla.
  • Biosidivalmisteen tunnistaa valmisteen markkinointiväittämistä kuten tappaa, karkottaa tai pitää hyönteiset loitolla.
  • Suomessa saa myydä ja käyttää vain Tukesin hyväksymiä biosidivalmisteita, joissa on Tukesin lupanumero.

Maahantuojan velvoitteet

  • Jos toimit kemikaalivalmisteen maahantuojana, sinun vastuullasi on huolehtia, että valmiste ja pakkaukset ovat lainsäädännön mukaisia. 
  • Suomessa kemikaalivalmisteissa on oltava CLP-asetuksen mukaiset pakkausmerkinnät. Pakkausmerkinnät on oltava suomeksi ja ruotsiksi.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Oskari Hanninen, biosidien riskinarviointi, [email protected]
Kemikaalineuvonta tukes.fi/kemikaalineuvonta
Tukesin verkkosivu biosideista tukes.fi/kemikaalit/biosidit 
 

 
Sivun alkuun