Hyppää sisältöön

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen arvioi Tukesin myöntämät poikkeusluvat sokerijuurikkaan peitatun siemenen kylvöön

Julkaisuajankohta 2.12.2021 13.02
Uutinen

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut eri jäsenmaissa vuosina 2020 ja 2021 sokerijuurikkaan siemenen peittaukseen ja peitatun siemenen kylvöön myönnetyt poikkeusluvat. Tukesin myöntämistä poikkeusluvista ei löytynyt huomautettavaa.

Arvioinnin kohteena olleet luvat on myönnetty tiametoksaamia, imidaklopridia tai klotianidiinia sisältäville valmisteille, jotka kuuluvat vaikutustavaltaan neonikotinoidien tehoaineryhmään. Euroopan komissio kielsi niiden käytön sokerijuurikkaiden viljelyssä vuoden 2018 lopulla, mutta jäsenmaalla on mahdollisuus EU:n kasvinsuojeluaineasetuksen nojalla antaa kasvinsuojelun hätätilanteessa poikkeuslupia. EFSAn arvioimat poikkeusluvat oli myönnetty sokerijuurikkaan siemenen peittaukseen ja peitatun siemenen kylvöön.

EFSA totesi Suomessa myönnetyt poikkeusluvat asianmukaisiksi ja hyvin perustelluiksi. Luvat on myönnetty peitattujen sokerijuurikkaan siemenien kylvämiseksi kirppa-, lude- ja juurikaskärpästuhojen sekä maatuholaisten tuhojen ehkäisemiseksi.

EFSA arvioi yhteensä 17 poikkeuslupaa, joita oli myönnetty 11 eri jäsenmaassa. Arviointi tehtiin jäsenmaiden lähettämien tietojen pohjalta.

Katso myös:

Neonicotinoids: EFSA assesses emergency uses on sugar beet in 2020/21 | EFSA (europa.eu)

Evaluation of the emergency authorisations granted by Member State Finland for plant protection products containing clothianidin, imidacloprid or thiamethoxam (europa.eu)

Lisätietoja medialle:

Ylitarkastaja Marja Suonpää, p. +358 295 052 092

Ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. +358 295 052 036

Sähköpostit muotoa [email protected]