Valikko

Hiusvärien merkinnöissä paljon puutteita

Tukes 12.1.2012 9.00
Tiedote

Hiusvärien merkinnöistä löydettiin paljon puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvontaprojektissa. Tukes hankki myymälöistä ja verkkokaupasta 15 näytettä testattavaksi Tullilaboratoriossa.  Tuotteiden merkinnät tarkastettiin ja tuotteista analysoitiin tiettyjä kiellettyjä väriaineita, säilöntäaineita sekä vetyperoksidipitoisuutta. Kahdessatoista tuotteessa oli merkintäpuutteita ja kahden tuotteen koostumus oli lisäksi määräystenvastainen.  Viisi tuotetta poistettiin markkinoilta.

Tukesin testauttamista hiusväreistä löytyi paljon vakavia merkintäpuutteita. Joistakin tuotteista puuttui kokonaan ainesosaluettelo.  Osasta pakolliset varoitusmerkinnät puuttuivat kokonaan, olivat vaillinaisia tai varoituksesta puuttui allergisoivan aineen nimi.  Kahdessa tuotteessa ei ollut mitään merkintöjä suomen ja ruotsin kielellä.  Kahden tuotteen koostumuksessa ja merkinnöissä oli puutteita. Toinen sisälsi kiellettyä väriainetta ja toisen turvallisuudesta ei saatu varmuutta.

Tukes edellytti viiden tuotteen poistamista markkinoilta. Maahantuojat poistivat niiden lisäksi vapaaehtoisesti myynnistä myös muita saman tuotesarjan tuotteita, joista löytyi vastaavia puutteita. Kahdessa tapauksessa tuotteiden myyntiä on jatkettu pakkausmerkintöjen korjaamisen jälkeen. Lievempien merkintäpuutteiden osalta edellytettiin, että maahantuoja korjaa puutteet jatkossa. 

– Tuotteiden merkinnät ja kunnolliset käyttöohjeet ovat tärkeä osa hiusvärituotteen turvallisuutta, Tukesin lakimies Pauliina Kanerva korostaa. Ohjeiden ja merkintöjen on oltava suomeksi ja ruotsiksi.

– Suomen kosmetiikkalainsäädäntö perustuu EU-lainsäädäntöön, joka rajoittaa tiettyjen aineiden käyttöä hiusväreissä. Rajoitukset perustuvat tieteelliseen riskien arviointiin, Kanerva kertoo.   – Toiminnanharjoittajan on varmistettava tuotteen turvallisuus ennen markkinoille saattamista. Myös kaupan eri portaiden on osaltaan varmistettava, että kuluttajille myydään vain vaatimukset täyttäviä tuotteita. Kosmeettisille tuotteille ei ole olemassa ennakkohyväksymismenettelyä.

Merkintöjä koskevat vaatimukset tiukentuneet

Hiusvärien merkintävaatimukset muuttuivat viime vuonna.  Marraskuun 2011 alusta tiettyjä aineita sisältävissä hiusväreissä on oltava uudet varoitusmerkinnät. Tuotteiden allergisoivasta vaikutuksesta on kerrottava entistä selkeämmin ja tuotteissa on mainittava, ettei sen käyttöä suositella alle 16-vuotiaille.

  – Nykyisin yhä nuoremmat aloittavat hiusten värjäämisen, mikä lisää altistumista voimakkaasti herkistäville aineille, Kanerva perustelee.

Markkinoille ei saa enää saattaa hiusvärejä, joista uudet merkinnät puuttuvat. Kuluttajille merkintöjen muutos näkyy viimeistään vuoden kuluttua, sillä 1.11.2012 alkaen ei saa enää myydä tai luovuttaa tuotteita, joiden pakkausmerkinnät eivät täytä uusia vaatimuksia.

Esimerkki uusista varoitusmerkinnöistä:


Hiusvärit saattavat aiheuttaa vakavia yliherkkyysreaktioita.  Lue käyttöohjeet ja noudata niitä.  Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Väliaikainen musta hennatatuointi saattaa lisätä allergiariskiä.  Älä värjää hiuksiasi, jos

– kasvoissasi on ihottumaa tai hiuspohjasi on herkkä, ärtynyt tai vahingoittunut

– olet aiemmin saanut oireita hiusten värjäämisestä

– olet aiemmin saanut oireita väliaikaisesta mustasta hennatatuoinnista.

Kanerva muistuttaa, että kuluttajan on syytä olla huolellinen hiuksia värjätessään ja noudattaa pakkauksen  varoitusmerkintöjä sekä  käyttöohjeita. Hiuksia ei pidä värjätä lainkaan jos hiuspohja on herkkä, ärtynyt tai vahingoittunut.  Hiusvärejä ei saa käyttää kulmakarvojen tai silmäripsien värjäämiseen.

Lisätietoja:
Lakimies Pauliina Kanerva, puhelin 010 6052 136, [email protected],
Tuoteturvallisuuspäällikkö Anna Pukander, puhelin 010 6052 165, [email protected]

………………………..