Ilotuliteturvallisuuskampanja käyntiin – suojalaseista muistuttamassa myös tubettajatähti

Tukes
27.12.2016 11.17
Tiedote

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) haluaa tänäkin vuonna kannustaa ilotulitteiden käyttäjiä varovaisuuteen ja huolellisuuteen, ettei uudenvuoden juhlinta päättyisi ikävällä tavalla. Suojalasit suojaavat tehokkaasti niin ampujien kuin katsojienkin silmiä, ja ilotulitteita käsiteltäessä pitää ehdottomasti noudattaa käyttöohjeita.  Tukes haastaa jälleen kaikki mukaan #muistasuojalasit-kampanjaansa ja jalkautuu myös muutamiin kaupunkeihin jakamaan suojalaseja. Kampanjan keulakuvina tänä vuonna ovat supersuositut Hydraulic Press Channel -tubettajat.

Viime vuonna ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen määrä kääntyi vuosien jälkeen selvään nousuun. Lisäksi raketin tuotevika aiheutti useita vakavia käsivammoja. Ilotulitteen kunto pitää tarkistaa aina ennen sen ampumista, eikä sitä koskaan saa ampua kädestä.

– Viime uutenavuotena loukkaantuneiden joukossa oli erityisen paljon keski-ikäisiä miehiä. Sen takia kutsuimme tämänvuotiseen ilotulitekampanjaamme mukaan huippusuositun YouTube-kanavan Hydraulic Press Channelin, jonka seuraajien joukossa on paljon myös tähän kohderyhmää kuuluvia. Oli hienoa, että kanavan pitäjät Lauri ja Anni Vuohensilta innostuivat lähtemään mukaan, Tukesin viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo kertoo.

Kokeilemalla uudenlaisia viestintäkanavia Tukes uskoo tavoittavansa niitäkin kohderyhmiä, joita viraston viestintä ei välttämättä muuten löytäisi.

Ilotulitteet ovat räjähteitä – käsittele niitä sen mukaisesti!

Ilotulitteiden käyttöohjeet on aina syytä lukea ennen niiden ampumista, ja ohjeissa mainittuja turvaetäisyyksiä pitää noudattaa. Rakettien kunto pitää myös tarkistaa mahdollisen tuotevirheen havaitsemiseksi.

– Vaikka vakavia käsivammoja viime vuonna aiheuttaneiden Jumbo-rakettien myynti on kielletty, on hyvä muistaa, että tuotevirheen mahdollisuus on aina olemassa. Jos pakkauksessa huomaa esimerkiksi irrallisen osan, jota ei mainita käyttöohjeessa, sitä ei missään nimessä pidä käyttää, vaan tuote pitää palauttaa myyjälle, ylitarkastaja Mikko Ojala opastaa.

Ojala muistuttaa, että ilotulite on räjähde, eikä sitä koskaan saa ampua suoraan kädestä.

Suojalaseja jaetaan kaupunkien keskustoissa

Tukes kampanjoi turvallisen ilotulittamisen puolesta myös jalkautumalla joulun välipäivinä muutamaan suureen kaupunkiin jakamaan suojalaseja. Kampanjan tunnelmia voi seurata keskiviikkona 28.12. klo 13 Facebook livelähetyksestä osoitteessa https://www.facebook.com/turvallisuusjakemikaalivirasto/.

Tukes haastaa tänäkin vuonna kaikki ottamaan itsestään kuvan suojalasit päässä ja julkaisemaan kuvan sosiaalisen median kanavissa hashtagilla #muistasuojalasit.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kampanjoi turvallisen ilotulittamisen puolesta yhdessä Finanssialan Keskusliiton, HYKS Silmätautien klinikan ja silmälääkärien sekä Pelastuslaitosten kanssa. 

Ilotulittaa saa 31.12. kello 18–02.

Linkkejä

Mitä tapahtuu, kun palavaa ilotulitetta puristetaan hydraulipuristimella? Katso Hydraulic Press Channelin video täältä

 Tubettaja Roni Bäck: Näin HPC:n video tehtiin (video julkaistaan klo 16 mennessä)

Täältä löydät Tukesin aiempia videoita ilotuliteturvallisuudesta

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Mikko Ojala, puh. 029 5052 427

Ryhmäpäällikkö Kurt Kokko, puh. 029 5052 128

Viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo, puh. 029 5052 481

sähköposti [email protected]

Kampanjan kanavat:

Verkkosivut: www.ilotulitus.info ja www.tukes.fi

Facebook: www.facebook.com/turvallisuusjakemikaalivirasto 

Instagram: @tukesinfo

YouTube: www.youtube.com/tukesinfo 

Twitter: www.twitter.com/tukesinfo