Hyppää sisältöön

Julkisia kuulemisia biosiditehoaineista

Julkaisuajankohta 16.11.2023 14.14
Uutinen

Euroopan kemikaalivirasto ECHA on julkaissut julkisen kuulemisen kolmesta biosiditehoaineesta, joille etsitään korvaajia. Nämä aineet ovat medetomidiini, dinotefuraani ja polymeerinen betaiini.

Korvattavat biosiditehoaineet täyttävät biosidiasetuksen 10(1) artiklan yhden tai useamman kohdan. Kaikki kolme nyt kuultavana olevaa ainetta täyttävät PBT-kriteereistä kaksi eli ne ovat hyvin pysyviä (vP, very persistent) ja myrkyllisiä (T, toxic). Medetomidiini on lisäksi hormonihäirikkö eli se täyttää toisenkin korvattavuuden kriteerin.

Dinotefuraani on hyönteismyrkky (PT 18), joka Suomessa on käytössä Addict Gel Torakka -valmisteessa. Ammattikäyttöön rajoitettu valmiste on tarkoitettu russakan ja ruotsintorakan torjumiseen.

Medetomidiinia käytetään antifoulingmaaleissa (PT 21) estämään levien ja merirokkojen kiinnittymistä veneiden ja laivojen pohjiin, aine ei ole käytössä Suomessa.

Polymeerinen betaiini on puunsuoja-aine (PT 8), jolla voidaan torjua tupajääriä ja puuta lahottavia sieniä. Tehoaine on Suomessa käytössä PINJA INDEEP puunsuoja-aineessa.

Kommentit annetaan Euroopan kemikaaliviraston ECHAn sivuilla olevilla nettilomakkeilla. Lomakkeet ja lisätietoja löytyy ECHAn sivuilta Korvattaviksi ehdotettuja aineita koskeva kuuleminen - ECHA (europa.eu). Kommentit on annettava 4.1.2024 mennessä. 

Lisätietoja: 
ylitarkastaja Sanna Koivisto, [email protected], p. 029 5052 030
 

 
Sivun alkuun