Kysy malminetsinnästä: Tukesin malminetsintälive ke 10.6. klo 15 Facebookissa

8.6.2020 17.27
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) haluaa lisätä tavallisten ihmisten tietoisuutta siitä, mitä malminetsintä tarkoittaa käytännössä. Tukes järjestää malminetsintä-livelähetyksen keskiviikkona 10.6. klo 15 Facebook-kanavallaan. Livelähetys kuvataan Tukesin valvontakäynniltä malminetsintäalueella. Viime viikkoina Tukes on vastannut useisiin kysymyksiin, joissa kysyjillä on ollut virheellinen käsitys kaivostoimintaan liittyvien eri lupien roolista.

– Malminetsintä herättää erityisesti niissä ihmisissä paljon tunteita ja kysymyksiä, joiden kodin tai mökin naapurissa tutkimuskairauksia tehdään. Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden kysyä aiheesta ja samalla näyttää, millaisia jälkiä malminetsinnästä tulee maastoon, ylitarkastaja Heta Kylmämaa Tukesin viestinnästä sanoo.

Alkukesästä keskusteluun ovat erityisesti nousseet varausilmoituksen ja malminetsintäluvan erot. Tukesin Twitter-tilillä julkaistussa twiittiketjussa avataan Tukesin ratkaisemia varauksia, malminetsintälupia ja kaivosoikeuksiin liittyviä lupia sekä niistä tehtyjä valituksia hallinto-oikeuteen. Malminetsinnästä, kaivoksista ja kullanhuuhdonnasta löytyy tietoa myös tukes.fistä.

Tukes on Suomen kaivosviranomainen, jonka tavoitteena on, että malminetsintä ja kaivostoiminta ovat kestävällä pohjalla Suomessa. Tukes käsittelee varausilmoitukset, malminetsintä- ja kaivosluvat. Tukes tekee myös kenttävalvontaa ja valvoo malminetsintälupaehtojen noudattamista.

Varausilmoituksen teosta kaivosluvan saamiseen kestää yleensä 10 - 25 vuotta. Kaivoksen perustamista varten yritys tarvitsee lupia myös muilta viranomaisilta. Esimerkiksi ELY-keskukset ja aluehallintovirastot ovat vastuussa alueen ympäristövaikutusten arvioinnista ja kaivoksen ympäristöluvasta.

Tukesin käsittelemät varausilmoitukset sekä malminetsintä-, kaivos- ja kullanhuuhdontalupapäätökset ja näihin liittyvät kuulutukset löytyvät tukes.fistä.

#Malminetsintälive-lähetystä voi katsoa Tukesin Facebook-sivuilta. Lähetys alkaa ke 10.6. klo 15.

Lisätietoja:

malminetsintälive Tukesin Facebook-kanavalla: ylitarkastaja Heta Kylmämaa, p. 029 5052 247

Tukesin myöntämät kaivosluvat ja lupaprosessi: ryhmäpäällikkö Terho Liikamaa, p. 029 5052 117

sähköposti muotoa: [email protected]