Hyppää sisältöön

Myös käytetyn sähkötuotteen myyjä ja lahjoittaja on aina vastuussa sähkötuotteen turvallisuudesta

Tukes
Julkaisuajankohta 23.9.2013 9.45
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että myyjä on aina vastuussa myymänsä sähkötuotteen turvallisuudesta, myytiinpä tuotetta uutena tai käytettynä. Sähkölaitteita saa kaupata tai luovuttaa toiselle vain, jos pystyy pyydettäessä osoittamaan laitteen turvalliseksi. Tukes on valvonnassaan löytänyt vaarallisia sähkölaitteita muun muassa kirpputoreilta.

Sähköturvallisuuslain mukaan sähkölaitteista ei saa oikein käytettynä aiheutua sähköiskun, tulipalon tai muutakaan vaaraa. Myyjä on vastuussa myymänsä sähkölaitteen turvallisuudesta. Laki ei tee eroa yksityishenkilön, maahantuojan, jälleenmyyjän, lahjoittajan tai kirpputorimyyjän välillä, vaan jokaisen laitteen myyjän ja luovuttajan on kyettävä täyttämään tämä velvoite.

Ennen käytetyn sähkölaitteen myyntiä myyjän on syytä tehdä vähintään silmämääräinen tarkastus laitteelle. Varmista, että

  • laitteen liitäntäjohto ja pistotulppa (töpseli) ovat ehjät
  • laitteen kuori on ehjä
  • laitteen kytkimet ja säätimet ovat ehjiä ja toimivia
  • valaisimen lampunpitimet ovat ehjät eivätkä ne ole löysällä
  • jatkojohdon ulkovaippa, pistotulppa ja jatkopistorasia ovat ehjät, johto on kunnolla kiinni pistotulpassa ja jatkopistorasiassa, eikä pistorasiassa tai -tulpassa ole palaneita kohtia
  • laitteeseen liittyvät oleelliset asiakirjat (käyttö-, turva- ja asennusohjeet) ovat laitteen mukana.

Tarvittaessa laitteiden turvallisuus on syytä varmistaa mittausten avulla. Tällaisia ovat mm. eristysvastusmittaus ja maadoitusyhteyden jatkuvuuden mittaaminen.

Tukesilla on oikeus määrätä myyjää poistamaan laite myynnistä, jos sähkölaite ei täytä turvallisuusvaatimuksia.

Lisätietoja:

turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa, p. 029 5052 143

sähköposti: [email protected]