Hyppää sisältöön

Paineilmasäiliöiden määräaikaistarkastukset

Tukes
Julkaisuajankohta 22.11.2011 12.29
Tiedote

Painelaitteet, jotka voivat aiheuttaa merkittävää vaaraa, on rekisteröitävä. Rekisteröitäville painelaitteille on tehtävä säännöllisesti määräaikaistarkastuksia. Paineilmakompressorin säiliö on rekisteröitävä painelaite, jos sen suurimman sallitun käyttöpaineen (bar) ja tilavuuden (litraa) lukuarvojen tulo on yli 3 000. Rekisteröitäviä paineilmasäiliöitä löytyy esim. kohteista, joissa käytetään paineilmatyökaluja tai joissa muuten tarvitaan paineilmaa.


Omistajan ja haltijan vastuu

Rekisteröitävän paineilmasäiliön omistaja ja haltija ovat vastuussa siitä, että säiliö rekisteröidään, sille nimitetään käytön valvoja ja sille tehdään lakisääteiset määräaikaistarkastukset. Rekisteröinti tehdään käyttöönoton yhteydessä, jolloin säiliölle on teetettävä ensimmäinen määräaikaistarkastus.

Sijoituksen turvallisuuden tarkastus

Sisätiloihin sijoitettavan paineilmasäiliön sijoitussuunnitelma on tarkastettava, jos suurimman sallitun käyttöpaineen (bar) ja tilavuuden (litraa) lukuarvojen tulo on yli 10 000. Omistajan ja haltijan on teetettävä sijoitussuunnitelman tarkastus ennen säiliön paikalleen asentamista.

Tarkastuslaitokset ja painelaiterekisteri

Painelaitteiden tarkastuslaitoksia ovat DEKRA Industrial Oy, Inspecta Tarkastus Oy ja Savon Energiapalvelut Oy.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pitää yllä painelaiterekisteriä rekisteröitävistä painelaitteista turvallisuusvalvontaa varten.

Paineilmasäiliöiden määräaikaistarkastukset

katso KTMp 953/1999, 9-15 §

Tavallinen aikaväli

Ensimmäinen määräaikaistarkastus ja rekisteröinti

Käyttöönoton yhteydessä

Käyttötarkastus

4 vuotta

Sisäpuolinen tarkastus

4 vuotta

Määräaikainen painekoe

8 vuotta

Muutostarkastus

Korjausten ja erilaisten muutosten yhteydessä

Lisätietoja: Ylitarkastaja Johanna Soppela, puhelin 010 6052 585, [email protected]

 
Sivun alkuun