Painelaitteen käytönvalvojan pätevyyskokeen voi suorittaa Tukesin eTentti-oppimisympäristössä

10.9.2020 8.02
Uutinen

Tukesin eTentti-oppimisympäristössä voi suorittaa maksuttoman painelaitteen käytönvalvojan pätevyyskokeen. Vapaaehtoisella pätevyyskokeella osoitetaan painesäiliön käytönvalvojan tehtävissä tarvittava säädösten tuntemus.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) haluaa pätevyyskokeella auttaa painesäiliön käytönvalvojan tehtävissä aloittavia, jotta he voivat todistetusti osoittaa tarkastuslaitokselle lainsäädäntöosaamisensa. Pätevyyskokeella voi osoittaa lainsäädäntöosaamisensa myös niiden kattilalaitosten käytön valvonnassa, joissa käytönvalvojalta tai varavalvojalta ei vaadita pätevyyskirjaa.

Tutustu huolella koeaineistoon

Painelaitteen käytönvalvojan pätevyyskokeen ohjeisiin ja painelaitelainsäädännöstä koostuvaan koemateriaaliin pääset tutustumaan osoitteessa etentti.tukes.fi. Tunnistaudu sivustolle pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla klikkaamalla Suomi.fi -kuvaketta, täydennä sähköpostiosoitteesi ja luo itsellesi käyttäjätili. Käyttäjätilin luomisen jälkeen valitse etusivulta Painelaitteen käytönvalvojan pätevyyskoe ja klikkaa Lisää minut tenttialueelle -painiketta.

Tutustu huolella ohjeisiin ja koemateriaaliin. Ennen pätevyyskokeen suorittamista on hyvä osallistua painelaitealan koulutustilaisuuteen.  

Näin suoritat pätevyyskokeen

Pätevyyskokeen löydät tenttialueelta. Tarkista, että saat aineistot esille linkeistä ennen kokeen aloittamista. Pätevyyskokeen aikana saat käyttää hyödyksi kaikkea aiheeseen liittyvää materiaalia.

Pätevyyskokeessa on 30 kysymystä, joista jokaiseen on vain yksi oikea vastaus. Järjestelmä arpoo monivalintakysymykset satojen kysymysten joukosta ja sekoittaa joka suorituskerralla sekä tenttikysymysten että vastausvaihtoehtojen järjestyksen. Oikeasta vastauksesta saat kaksi pistettä ja väärästä vastauksesta nolla pistettä. Kokeen hyväksymisraja on 45/60 pistettä. Aikaa kokeen suorittamiseen on kaksi tuntia.

Jos ensimmäinen suorituskerta on hylätty, voit tehdä kokeen uudelleen, kun 24 tuntia on kulunut ensimmäisestä suorituksesta. Jos toinen suorituskerta on hylätty, viive myöhempien suorituskertojen välillä on yksi viikko. Voit ladata ja tallentaa todistuksen koneellesi, kun olet suorittanut pätevyyskokeen hyväksytysti.

Lisätietoja:

Painelaitteisiin ja pätevyyskokeen sisältöön liittyen

ylitarkastaja Jari Rintamaa, p. 029 5052 115,
ylitarkastaja Johanna Soppela, p. 029 5052 585 

eTentti-oppimisympäristöön liittyen

suunnittelija Marika Sintonen, p. 029 5052 182
sähköpostit: [email protected]