Hyppää sisältöön

Palokatkomassojen ja -vaahtojen palonkestävyyttä testattu – tulokset olivat hyviä

Julkaisuajankohta 24.1.2022 9.44
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testauttanut palokatkomassojen ja -vaahtojen palonkestävyyttä. Testitulosten perusteella kaikki massat osoittautuivat palonkestäviksi ja tuotteet täyttivät valmistajan ilmoittaman palonkestävyysajan.

Tukes testautti palokatkomassoja ja palokatkovaahtoja viime vuoden lopulla. Testeillä haluttiin varmistaa, vastaavatko testattavat tuotteet valmistajan ilmoittamaa palonkestävyysaikaa. Palonkestävyystestaukset tehtiin Eurofins Expert Services Oy Espoossa sijaitsevassa testilaboratoriossa. Testeihin valittiin kahdeksan palomassatuotetta, neljä palovaahtotuotetta sekä yksi pistoolivaahto. Kaikki testatut tuotteet olivat palonkestävyydeltään valmistajan ilmoitusten mukaisia.  

Palokatkomassoilla rajoitetaan tulipalojen leviämistä 

– Jokaisessa rakennuksessa on erilaisia läpivientejä ja rakoja, joista osassa on käytettävä tietyn palonkestävyyden omaavia tuotteita, jotta rakennus on turvallinen. Esimerkiksi kerrostalossa jokainen asunto on oma palo-osastonsa, mutta putkia ja johtoja kulkee osastosta toiseen. Jos näissä läpivienneissä käytettävät massat eivät olisi palonkestävyydeltään riittäviä, palo voisi päästä leviämään läpiviennin kautta osastosta toiseen, sanoo Tukesin ylitarkastaja Johanna Ahola

– Palokatkomassoja ja -vaahtoja käytetään saumauksiin, joilla osastoivien rakennusosien välisiä saumoja ja liitoksia tiivistetään palo-osastointia vastaavaksi kokonaisuudeksi. Palosauma voi koostua yhdestä tai useammasta rakennustuotteesta tai -tuotejärjestelmästä, jotka asennetaan pysyvästi rakennuskohteeseen. Niiden palotekniset ominaisuudet rajoittavat palon ja savun leviämistä osastoivien rakennusosien välissä olevien liitosten tai saumojen, kuten ovien ja hormikanavien liitoskohtien kautta, Ahola kertoo.

Palokatkomassoille ja -vaahdoille ei ole harmonisoitua tuotestandardia. Tuotteet on kuitenkin mahdollista CE-merkitä vapaaehtoisen eurooppalaisen teknisen arvioinnin (ETA) perusteella. Tekninen hyväksyntä annetaan eurooppalaisen arviointiasiakirjan (EAD) nojalla. 

Lisätietoja: 
Ylitarkastaja Johanna Ahola, p. 029 5052 740, sähköposti: [email protected] 

Lisätietoja rakennustuotteiden CE-merkinnästä Tukesin verkkosivulla  

Liite: Kuva palokatkomassojen testauksesta

Kuva palokatkomassojen testauksesta

 

Rakennustuotteet