Hyppää sisältöön

Rajoitusehdotus per- ja polyfluoratuille alkyyliyhdisteille (PFAS) – ota kantaa

Julkaisuajankohta 30.3.2023 8.23
Uutinen

Laaja per- ja polyfluorattuja alkyyliyhdisteiden (PFAS-yhdisteiden) valmistusta, markkinoille saattamista sekä käyttöä koskeva rajoitusehdotus on kommentoitavana Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) verkkosivuilla. Ehdotuksen ovat laatineet yhteistyössä Tanska, Saksa, Alankomaat, Norja sekä Ruotsi. Rajoitus koskisi noin 10 000:ta PFAS-ainetta sellaisinaan, ainesosina, seoksissa tai esineissä.

PFAS-aineita käytetään lukuisissa eri käyttötarkoituksissa mm. tekstiileissä, pakkausmateriaaleissa, kosmetiikassa, voiteluaineissa, jäähdytysaineissa, elektroniikassa ja rakentamisessa. PFAS-yhdisteet tai niiden hajoamistuotteet ovat erittäin pysyviä ympäristössä.

Jos päästöjä ei minimoida, näitä haitallisia fluoriyhdisteitä kertyy ympäristöön, juomaveteen ja ravintoon aiheuttaen lopulta haittavaikutuksia ihmisten terveydelle ja ympäristölle. PFAS-yhdisteet voivat olla lisääntymismyrkyllisiä, aiheuttaa syöpää tai häiritä ihmisen hormonitoimintaa. 

Rajoitusehdotuksen julkinen kuuleminen alkoi 22.3.2023 ja päättyy 25.9.2023. Rajoitusehdotus ja kommentointilomake löytyvät ECHAn verkkosivuilta.

ECHAn verkkosivuilla järjestetään ehdotuksesta webinaari 5.4.2023. Webinaarissa ECHA ja rajoituksen laatineiden jäsenmaiden edustajat kertovat lisätietoja rajoitusehdotuksesta ja julkisesta kuulemisesta. 

ECHA:n riskinarviointikomitea ja sosioekonomisesta analyysista vastaava komitea ottavat kommentit huomioon, kun ne antavat lausuntonsa ehdotetusta rajoituksesta. Lopullinen päätös rajoituksen hyväksymisestä ja sen lisäämisestä REACH-asetukseen tehdään komitologiamenettelyllä Euroopan komission REACH-komiteassa, jossa kaikki jäsenmaat ovat edustettuina.

Lisätietoa:
Tietoa rajoitusmenettelystä ECHAn sivuilla
Kemikaalineuvonta yrityksille 
Webinaari 5.4.2023 rajoitusehdotuksesta ECHAn sivuilla
 

REACH
 
Sivun alkuun