Hyppää sisältöön

Ruiskuntestaajalla pitää olla luvat kunnossa

Julkaisuajankohta 28.6.2024 8.50
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että kasvinsuojeluaineiden levittämiseen käytettävän ruiskun testaajalla pitää olla Tukesin myöntämä voimassa oleva lupa testata ruiskuja.

Ruiskuntestaajat ovat Tukesin hyväksymiä. Suomessa ruiskuntestaajia on noin 60, ja rekisteri heistä on Tukesin verkkosivustolla. Rekisteristä voi hakea testaajaa alueittain. 

Ruiskuntestaajien kannattaa antaa lupa nimen julkaisemiseen rekisterissä, jotta kasvinsuojeluaineiden käyttäjät tietävät, että lupa testata ruiskuja on voimassa.

Ruiskuntestaaja vastaa, että hänellä on Tukesin myöntämä voimassa oleva lupa testata ruiskuja. Jos ruiskuntestaajalla ei ole lupaa, hänen testaamansa ruisku ei ole hyväksytysti testattu.

Kasvinsuojeluaineiden levittämiseen käytettävät ruiskut pitää testauttaa kolmen vuoden välein. Testaamattomia ruiskuja ei saa käyttää. Ruiskun omistaja on vastuussa ruiskun testauttamisesta. 

Mitä ruiskuntestaaja tekee?

Testaaja käy läpi kaikki ruiskun osat ja tarkastaa ruiskun toimivuuden.

Testaaja tarkastaa, että

  • ruisku ei vuoda
  • pumppu toimii
  • paine pysyy tasaisena
  • sekoitus tankissa on riittävä
  • suodattimet ovat kunnossa
  • levitystasaisuus on kunnossa.

Ruiskuntestaaja laatii ruiskuntestauksesta pöytäkirjan, josta ruiskun omistaja saa kopion. Testaaja merkitsee hyväksytyn ruiskun tarralla, josta näkee testauksen voimassaolopäivämäärän.

Jos ruisku ei läpäise ruiskuntestausta, ruiskun omistaja korjaa viat ja testauttaa ruiskun uudestaan.

Lisätietoja: 
ylitarkastaja Kukka Kutilainen p. 029 5052 259, [email protected]
Ruiskuntestaus

 
Sivun alkuun