Suojalasien ostaminen ilotulitusta seuraaville unohtuu

Tukes
28.12.2015 14.39
Tiedote

 HUS:n tiedote Pääkaupunkiseudulla varaudutaan 2–8 ilotulitteen aiheuttamaan silmävammaan ja koko Suomessa 11–17 vammaan vuodenvaihteessa. Suojalasien käyttö on vähentänyt ilotulitteiden sytyttäjien vakavia vammautumisia. Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitetta sytytettäessä uudesta vuodesta 2011 alkaen. Tämän ja ilotulitteiden muiden samaan aikaan voimaan tulleiden myynti- ja käyttörajoitusten vuoksi vammautuneiden kokonaismäärä on selvästi pienentynyt. Viime uutena vuotena maamme sairaaloissa hoidettiin silti 17 ilotulitteista vammautunutta.

Ilotulitteiden tarkastus on pistokokeisiin perustuva ja satojen tuhansien myytyjen ilotulitteiden joukossa on aina ”susia”, jota räjähtävät jo sytyttäessä, näyttävät jääneen ”suutareiksi” tai sinkoavat arvaamattomaan suuntaan, vaikka niitä käytettään ohjeiden mukaisesti. Näistä syistä vammautui viime vuonna 7 ilotulittajaa, joista yksikään ei käyttänyt suojalaseja. Kahden molemmat silmät vammautuivat. Ilotulittaminen ilman suojalaseja on venäläistä rulettia.

Ilotulitteiden vammauttamista suurin osa on nykyisin katsojia. Ilotulitteita ostettaessa on muistettava samalla ostaa suojalasit kaikille perheenjäsenille ja kyläilijöille, jotka aikovat seurata ilotulittamista ulkona, ja aivan erityisesti tämä koskee lapsia. Viime uutena vuotena 6 vammautuneista oli ilotulitusta seuranneita lapsia, joista vain yksi oli suojattu suojalaseilla; hänen vammansa jäivät lieviksi. Lasten valvonnan pitää jatkua uudenvuoden päivään, koska he saattavat myöhemmin löytää maastosta tulitteita ja sytytellä niitä.

Ilotulitusta on turvallisin seurata ikkunan takaa. Ulkona jokaisella katsojalla tulisi olla suojalasit. Etenkin kaupunkialueella ne ovat tärkeät. Viime vuoden vammoista yli puolet syntyi pääkaupunkiseudulla. Myynnissä on huokeita polykarbonaattimuovisia suojalaseja, jotka sopivat kaiken ikäisille ja kestävät vuodesta toiseen.

Mikään ilotulite ei ole leikkikalu vaan räjähde. Ilotulittajalla on vastuu katsojienkin silmistä ja lasten turvallisuudesta. Turvaohjeet on syytä lukea ja noudattaa niitä tarkkaan. Turvallisimpia tuotteita ovat padat, jotka eivät kaadu herkästi ja joista saa yhdellä sytytyksellä kymmeniä raketteja.

Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi soittaa Silmätautien klinikan

päivystävälle lääkärille, puhelin (09) 4717 3170.

Iloista ja Turvallista Uutta Vuotta                                                  

HYKS Silmätautien klinikka

Lisätietoja: prof. Tero Kivelä, ylilääkäri,

puh. (050) 525 2723, (09) 4717 3110, sähköposti [email protected]

Tietoa ilotulitteiden turvallisesta käytöstä myös: www.ilotulitus.info, www.tukes.fi