Hyppää sisältöön

Tukes on myöntänyt hätälupia gammayökkösen torjuntaan

Julkaisuajankohta 27.7.2018 14.34
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt poikkeuslupia kasvinsuojeluaineiden käyttöön härkäpapu-, kumina-, öljykasvi- ja herneviljelyksille. Lupia on myönnetty, koska kyseessä on kasvinsuojelun hätätilanne. Gammayökkösten toukat ovat syöneet laajoja aloja esimerkiksi härkäpapuviljelyksiä lyhyessä ajassa.

Tukes on tehnyt päätökset hätäluvista koskien seuraavia valmisteita:

  • Turex 50 WP -valmisteelle on myönnetty hätälupa: gammayökkösten (Autographa gamma) torjuntaan härkäpavulta, kuminalta, herneeltä ja öljykasveilta.
  • Kestac 50 EC -valmisteelle on myönnetty lupa kuminalle kylvövuonna gammayökkösten torjuntaan.

Alfasypermetriiniä, deltametriiniä, esfenvaleraattia ja sypermetriiniä sisältävät valmisteet sekä mikrobiologinen Turex 50 WP-valmiste on hyväksytty jo aiemmin eräillä viljelykasveilla perhosten, perhostoukkien tai kääriäisten torjuntaan.

 - Tässä kasvinsuojelun hätätilanteessa katsoimme, että yllämainittuja pyretroideja sisältävien valmisteiden käyttö on sallittua myös gammayökkösten torjuntaan, ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila kertoo.

- Viljelijöiden tulee noudattaa valmisteita koskevia käytön rajoituksia. Pyretroidivalmisteet ovat erittäin myrkyllisiä esimerkiksi vesieliöille ja niiden käytössä vesistöjen läheisyydessä on oltava huolellinen, Kallio-Mannila Tukesista muistuttaa.

Tukesissa on edelleen vireillä muutamia muita poikkeuslupahakemuksia, jotka käsitellään ensi tilassa.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet ja tieto niiden käyttöä koskevista rajoituksista löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä: https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/

Poikkeusluvat löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Lisätietoja

Katso myös Tukesin tiedote gammayökkösestä 26.7.2018

ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

johtava asiantuntija Eija-Leena Hynninen, p. 029 5052 049

sähköpostit muotoa: [email protected]

 
Sivun alkuun