Hyppää sisältöön

Tukes testautti pikamuotia ja vuodevaatteita - haitallisia aineita ei löytynyt

Julkaisuajankohta 23.5.2022 9.54
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti pikamuotivaatteita ja vuodevaatteita haitallisten aineiden varalta. Testattujen aineiden pitoisuudet olivat lainsäädännön mukaisia.

Tekstiilien haitalliset aineet ovat herättäneet huolta sosiaalisessa mediassa, ja myös kuluttajat ovat tehneet asiasta ilmoituksia Tukesiin. 

Tukes testautti valvontaprojektissa mustia farkkuja, tummia ja värikkäitä vaatteita sekä värikkäitä pussilakanoita. Mukana oli sekä suomalaisten valmistajien tuotteita että Kaukoidässä teetettyjä tuotteita.

Kiinassa ja muualla EU:n ulkopuolella valmistetut tekstiilit valittiin mukaan, koska niillä on todella suuri markkinaosuus EU:ssa. Lisäksi mukaan haluttiin myös tuotteita yritykseltä, jolla on ns. vastuullisuusohjelma.

Testeissä ei havaittu mitattuja aineita

Tukes testautti toimeksiannollaan tekstiilinäytteet Eurofins Export Services Oy:lla. Testeissä mitattiin kemikaalilainsäädännössä rajoitettujen aineiden pitoisuuksia tekstiilinäytteissä.  

Näitä aineita testeissä mitattiin: formaldehydi, dimetyylifumaraatti, nonyylifenolietoksilaatti, kinoliini sekä atsoväriaineita ja synteettisiä värejä. Aineet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa, ihoärsytystä tai ne ovat iholle haitallisia.

Testinäytteissä ei havaittu näitä aineita.

Haitalliset aineet vähentyneet

Tekstiileissä pesun yhteydessä irtoava väri ja niistä lähtevä haju ei aina kerro, että tekstiileistä vapautuu elimistölle haitallisia aineita.

Tekstiilien tuottamisessa raaka-aineiden ja tekstiilikuitujen valmistamiseen sekä viimeistelyprosesseihin käytetään erilaisia kemikaaleja, jotta lopputuote saadaan haluttuun olomuotoon. Haitallisten aineiden käyttöä Euroopassa rajoitetaan REACH-asetuksella, minkä vuoksi näiden aineiden esiintyminen tekstiileissä on merkittävästi vähentynyt. EU:n ulkopuolella tuotetuissa tekstiileissä voi kuitenkin olla näitä aineita, koska kemikaaleja koskeva lainsäädäntö on erilaista.

- Suurin osa EU:n alueelle tuoduista tekstiileistä on peräisin Kaukoidästä, jossa kemikaalilainsäädäntö ei ole sama kuin EU:ssa. Tämän vuoksi Suomessakin tekstiilien maahantuojien ja niistä tuotteita valmistavien sekä myyjien on oltava tarkkoja, että omat Suomen markkinoilla olevat tuotteet noudattavat Suomen kansallista sekä EU:n kemikaalilainsäädäntöä ja ovat siten turvallisia, sanoo ylitarkastaja Markus Koponen

Yritykset vastuussa tuotteista, kuluttajilla oikeus saada tietoja

Tekstiilien valmistajat, maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa siitä, että tuotteet ovat lainsäädännön vaatimusten mukaisia.

Tukes ei tarkasta myytäviä tuotteita ennakkoon, vaan valvoo ja testaa tuotteiden vaatimustenmukaisuutta pistonkokeenomaisesti.

Kuluttaja voi kysyä tekstiilin ominaisuuksista tuotetta myyvästä liikkeestä.

Kuluttajalla on oikeus pyytää tietoja tuotteen sisältämistä erityistä huolta aiheuttavista aineista tai biosidikäsittelystä tuotteen valmistajalta, maahantuojalta tai myyjältä.

Lisätietoja:

Markus Koponen, ylitarkastaja, p. +358 29 505 2150
Sähköpostiosoite [email protected]

Lisätietoa yrityksille: Tekstiilien vaatimukset Tukesin verkkosivuilla
Lisätietoa kuluttajille: Kysy tuotteiden kemikaaleista
Mitä tehdä, jos tuotteen haju huolestuttaa?