Useiden terveydelle vaarallisten aineiden käyttöä tekstiileissä rajoitetaan EU:ssa

10.10.2019 14.27
Uutinen

EU:ssa rajoitetaan 33 syöpää aiheuttavan, perimää vaurioittavan tai lisääntymiselle vaarallisen aineen eli CMR-aineen markkinoille saattamista (maahantuontia, myyntiä ja vastikkeetta luovuttamista) tekstiileissä. REACH-asetuksen (asetus (EY) N:o 1907/2006) mukainen rajoitus koskee uusia vaatteita, asusteita, jalkineita ja muita tekstiilejä, jotka joutuvat kosketuksiin ihon kanssa vaatteiden tavoin. Tällaisia ovat esimerkiksi vuodevaatteet, huonekaluverhoilu ja selkäreput.

Rajoitus ei koske vaatteita, asusteita, jalkineita tai niiden osia, jotka on valmistettu kokonaan nahasta, turkiksesta tai vuodasta. Rajoitus ei koske myöskään esim. metallisia kiinnikkeitä tai luisia koriste-elementtejä.

Rajoitusta ei sovelleta esimerkiksi kirpputoreilla tai kierrätyskeskuksissa myytäviin käytettyihin tekstiileihin. Myös sisäkäyttöön tarkoitetut lattiapäällysteet ja matot jäävät rajoituksen soveltamisen ulkopuolelle.

Rajoitusta sovelletaan 1.11.2020 jälkeen. Lisätietoja rajoituksesta löydät Euroopan unionin virallisesta lehdestä ja soveltamisohjeesta.

Lisätietoja:

Kemikaalineuvonta yrityksille

Kemikaalineuvonta puh. 0400 393 033