Hyppää sisältöön

Veneenpohjan myrkkymaalit ovat haitallisia ympäristölle – myrkkymaaleille on olemassa vaihtoehtoja

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 27.5.2024 8.10
Tiedote

Veneenpohjan myrkkymaalit eli antifouling-valmisteet ovat erittäin haitallisia ihmisen terveydelle ja meren eliöille. Suuri osa veneenpohjaan sivellyistä aineista liukenee vesistöön ja haittaa kalojen sekä muiden vesieliöiden lisääntymistä ja kehitystä. Myrkkymaalien käyttö ei ole ainoa vaihtoehto veneenpohjan puhtaana pitämiseen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee myrkkymaalien välttämistä ja vaihtoehtoisten menetelmien käyttämistä veneenpohjan puhtaana pitämisessä. Tukes muistuttaa myös, että myrkkymaalien käyttö on kiellettyä sisävesillä.

Myrkkymaaleille on vaihtoehtoja 

Perinteinen myrkkymaalaus kuormittaa ympäristöä ja sen tulisikin olla viimeinen vaihtoehtoehto, johon turvautua. Myrkkymaalauksen sijaan yhtä hyvään tai jopa parempaan lopputulokseen voi päästä vaihtoehtoisilla menetelmillä:

  • Pese veneenpohja kauden aikana painepesurilla, mekaanisesti harjaamalla tai käyttämällä pohjapesupalvelua. Tee tämä 1–4 kertaa veneilykauden aikana. 
  • Nosta vene välillä kuiville. 
  • Käytä aisapaikkaan asennettavia harjasmattoja, jotka harjaavat veneenpohjaa ja estävät eliöiden kasvua.
  • Säilytä vene venenostimen tai trailerin päällä.
  • Käytä perinteisille myrkkymaaleille vaihtoehtoisia biosidittomia antifouling-valmisteita.  Biosidittomat antifouling-valmisteet muodostavat liukkaan tai kovan pinnan, johon eliöiden on vaikea kiinnittyä. Yleensä ne eivät yksinään riitä estämään eliöiden kiinnittymistä veneenpohjaan, vaan niiden rinnalla täytyy käyttää jotain mekaanista puhdistusmenetelmää.

Biosidittoman valmisteen eliöitä torjuva vaikutustapa on mekaaninen tai fysikaalinen, eikä se perustu eliöille myrkyllisiin kemikaaleihin, kuten myrkkymaaleilla. 

Jos veneenpohja on ennestään myrkkymaalattu, ei pohjaa tulisi pestä vedessä, sillä silloin maalien haitalliset kemikaalit vapautuvat ympäristöön. Pehmeä tai huonontoinen myrkkymaali onkin hyvä poistaa  ennen korvaavien menetelmien käyttöönottoa.

Korvaavia menetelmiä voi hyvin yhdistää keskenään. Toimenpiteet kannattaa kohdistaa heinä- ja elokuulle, jolloin merirokon toukat kiinnittyvät veneiden pohjiin, sanoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.

– Myrkkymaalien tarkoitus on estää kovakuoristen eliöiden, kuten merirokon ja sinisimpukan kiinnittyminen veneenpohjaan. Näitä lajeja ei kuitenkaan esiinny järvissä, joten myrkkymaalausta ei siellä tarvita. Myrkkymaalien käyttö onkin järvialueilla kiellettyä, Hanninen muistuttaa. 

Videoita korvaavista menetelmistä

Harjapesuri

Video: Harjapesuri

 

Harjasmatto 

Video: Harjasmatto

 

Pohjaharja

Video: Pohjaharja

 

Venenostin

Video: Venenostin

 

Lisätietoja
ylitarkastaja Oskari Hanninen,
p. 029 5052 261 [email protected]

Liitteet: 
Älä vahingoita vesistöjä (pdf) 
Eroon näkistä ilman myrkkymaalia (pdf)

Liite: Kuvia

Kuva 1. Veneenpohjan harjapesuri 

Veneenpohjan harjapesuri läheltä kuvattuna. Harja pyörii veneenpohjan alla.

Kuva 2. Veneenpohjan harjapesuri 

Mies käyttää käsiharjaa veneenpohjan pesuun. Hän seisoo laiturilla veneen vieressä harja kädessään ja pesee pohjaa.

Kuva 3. Veneenpohjan käsiharja

Kuva 4: Harjasmatto

Kuvat: Tukes

 
Sivun alkuun