Hyppää sisältöön

Vinkkejä kansanmaskien valmistajille, maahantuojille ja myyjille

Julkaisuajankohta 16.12.2020 9.15
Uutinen

Jos valmistat, maahantuot tai myyt kansanmaskeja, varmistu, että maski toimii rakenteensa puolesta käyttötarkoituksessaan. Muista myös, että kuluttajalla on oikeus saada tietoa kansanmaskien mahdollisesti sisältämistä ns. erityistä huolta aiheuttavista aineista (SVHC-aineet) ja biosidikäsittelyistä. 

Huomioi lisäksi käytettävät materiaalit ja maskin istuvuus. Ulkomaiselta valmistajalta kannattaa pyytää myös testaustuloksia tuotteesta.

Turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta varmistuminen on valmistajan, maahantuojan ja jakelijan vastuulla.

Kuluttajille myytävien kansanmaskien pitää täyttää kuluttajaturvallisuuslain ja valtioneuvoston asetuksen vaatimukset kulutustavaroista ja kuluttajapalveluksista annettavista tiedoista. Lisäksi niiden pitää täyttää kemikaalilainsäädännön vaatimukset tietyille vaarallisille aineille sekä erityistä huolta aiheuttaville aineille. Kansanmaski ei saa aiheuttaa vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle ja siitä on annettava kuluttajille turvallisuuden kannalta olennaiset tiedot suomeksi ja ruotsiksi. 

Markkinoilla on kuluttajille saatavilla kolmea erilaista suun ja nenän eteen laitettavaa maskityyppiä: kansanmaskit, kirurgiset suu-nenäsuojukset ja hengityksensuojaimet. Maskeilla on eri käyttötarkoitus ja niitä koskee eri lainsäädäntö. 

Tukesille kuuluu kansanmaskien ja kuluttajakäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten markkinavalvonta. Tukes ei määrää maskien tai suojainten käytöstä eikä valvo niiden käyttöä. Kansanmaskien käytöstä suosituksia antavat sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Lisätietoja: 
ylitarkastaja Reija Sironen, p. 029 5052 016 (yleiset kulutustavarat, kansanmaskien vaatimukset)
ylitarkastaja Sari Tuhkunen, p. 029 5052 050 (aineet esineissä)
ylitarkastaja Elina Vaahtovuo, p. 029 5052 (kemikaalien markkinavalvonta)
[email protected]

Linkit:

Mediatiedote: Tukes tutki kansanmaskien suodatustehokkuutta ja hengitysvastusta – maskien ominaisuuksissa paljon vaihtelua

Hengityssuojaimet ja maskit -sivu tukes.fissä

Aineet esineissä -sivu tukes.fissä

 
Sivun alkuun