Valikko

Yllätysmunan lelusta löytyi liikaa ftalaatteja

Tukes 20.4.2011 9.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä yllätysmunien testeissä Muumi-yllätysmunan sisältämän lelun materiaaleista löytyi kiellettyjä ftalaatteja. Turvallisuuspuutteen vuoksi Muumi-munat kerätään pois kuluttajilta. Lisäksi viiden yllätysmunan merkinnöissä oli puutteita. Tukes valitsi pistokokeenomaisesti 10 yllätysmunien lelua testeihin, jotka tehtiin Tullilaboratoriossa.

Muumi-yllätysmunan sisältämän magneettisen Muumimamma-hahmon materiaalista löytyi leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa kiellettyjä, muovin pehmenninaineina käytettyjä ftalaatteja. Yllätysmunasta löytynyt Muumimamma-hahmo tulee poistaa lasten ulottuvilta.

Maahantuoja on ollut yhteydessä jälleenmyyjiin Muumi-yllätysmunien poistamiseksi myynnistä. Kuluttajat, joiden ostamassa Muumi-yllätysmunassa on ollut magneettinen Muumimamma-hahmo, voivat palauttaa yllätyslelun kuluttajansuojalain mukaisen hyvityksen saamiseksi. Maahantuoja on lisäksi sitoutunut tiedottamaan kuluttajille asiasta. Tarkemmat tiedot takaisinvedetystä tuotteesta ja sitä koskevista toimintaohjeista löytyvät Tukesin verkkosivuilta http://marek.tukes.fi/Muumimamma-hahmo  

Viidessä muussa yllätysmunassa havaittiin merkintäpuutteita. Pakkausmerkinnöistä puuttui maininta tukehtumisvaarasta joko kokonaan tai se oli vain suomenkielisissä varoitusmerkinnöissä. Varoituksen tulee olla sekä myyntipäällyksessä että lelun sisältävässä kapselissa.

Yritykset vastaavat tuotteiden turvallisuudesta

Tukes korostaa yritysten vastuuta tuotteiden turvallisuuden varmistamisessa. Viranomaiset eivät tarkista lelujen turvallisuutta ennakkoon.

Yllätyslelun on täytettävä lelulain ja lelustandardin turvallisuusvaatimukset. Yllätysmunan tai yllätyslelun sisältävän muun makeisen kääreessä ja yllätyslelun sisältävän kapselin sisällä on oltava varoitusmerkintä, jos lelu esimerkiksi kokonsa vuoksi aiheuttaa tukehtumisvaaran eikä sen takia sovellu alle 3-vuotiaille. Tekstin pitää olla painettu riittävän isoilla kirjaimilla ja sellaisella värillä, että se erottuu muusta tekstistä. Merkintä ei myöskään saa peittyä kääreen poimuihin. Varoitusmerkintöjen lisäksi tuotteessa on oltava valmistajan tai valmistuttajan nimi ja osoite sekä CE-merkintä.

Vaikka yllätyslelu täyttäisikin turvallisuusvaatimukset, sekä lelu että yllätyksen sisältävä kapseli tai sen osat voivat kokonsa ja muotonsa takia aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos ne joutuvat nieluun ja tukkivat hengitystiet. Siksi vanhempien tulee valvoa lasten leikkejä ja noudattaa lelujen ikärajoituksia.

Yllätysmunien kapseleiden vaatimukset muuttuvat 20.7.2011, kun uuden leludirektiivin vaatimuksia aletaan soveltaa. Jatkossa kapseleiden irrotettavien osien tulee olla joko riittävän isoja tai nivelellä toisissaan kiinni tukehtumisvaaran ehkäisemiseksi.

Lisätietoja: Pipsa Korkolainen, puh. 010 6052 125, [email protected]

           

 Kuva1: Muumimamma-hahmo                       Kuva 2. Muumi-yllätysmuna

Muumimamma-hahmo, painokelpoinen kuva

Muumimamma-hahmo muovipakkauksessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suojelee ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä. Tukes edistää monialaisesti teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta. Tukes valvoo toimialojensa tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanee niihin liittyvää lainsäädäntöä. Tukesissa työskentelee noin 200 henkilöä, päätoimipaikat ovat Helsinki ja Tampere.