"Kypärä on halpa ja helppo vakuutus"

Tukes
12.10.2015 15.14
Tiedote

 

BMX-pyöräilijä Jukka Mäennenä kertoo suhteestaan kypärään.

Kun pyörällä hypitään hiekkakumpareista ja ajetaan hurjaa vauhtia alamäkeen, kypärän pitää olla itsestään selvä asia. BMX- pyöräilijä Jukka Mäennenälle kypärä on halpa ja helppo tapaturmavakuutus. Tämän vuoden BMX-racing SM-pronssimitalisti on selvinnyt kisoista ja treeneistä kypärä päässä ilman dramatiikkaa. Sen sijaan yhdellä Jukan vanhalla kypärällä on mielenkiintoinen kohtalo Lapin tuntureilla.

”Ala-asteiässä kypärän käyttö ei ollut aivan itsestään selvyys ja koulumatkaa tuli ajettua toisinaan ilmankin. Vanhemmat toki olivat aika ehdottomia, että kypärä pitäisi olla päässä. Kun aloitin maasto- ja myöhemmin BMX-pyöräilyn harrastamisen 15-vuotiaana, kypärän käyttö on ollut selviö alusta asti.

Kypärän käyttöä ei tarvitse mielestäni edes perustella. Kaatumisen ei tarvitse johtua edes omasta virheestä, vaan jostakin muusta muuttujasta (toinen ajaja, muu liikenne, pyörä hajoaa tms.) ja seuraamukset voivat olla hyvinkin vakavat. Kypärä on halpa ja helppo henki- ja tapaturmavakuutus. Vaihdan kypärän vuoden välein, tärkeintä uutta valitessa on kypärän istuvuus ja oikea koko. Ulkonäkö ja hinta tulevat niiden jälkeen. Kypärän käyttö on etenkin BMX-pyöräilyssä mennyt parempaan suuntaan. Parkeissa on selvästi enemmän kuskeja kypärän kanssa kuin ilman. Siltikin muutama satunnainen kuski on edelleen ilman.

Reilun kymmenen vuoden aktiiviharrastamisen aikana minulla on ollut arviolta kuusi, seitsemän kypärää. Yhtäkään en ole kaatunut rikki – onneksi. Ne ovat kuluneet käytössä ajan myötä sen verran, että vaihto on ollut tarpeen. Tällä hetkellä käytän kolmea eri kypärää, jotka ovat kaikki Pocin valmistamia. Yksi full face -kypärä vauhdikkaampaan ajoon, skeittityylinen avokypärä sekä perinteinen maastopyöräkypärä.

Omistamiini kypäröihin liittyy myös hauskoja muistoja, joille olemme kavereiden kanssa naureskelleet jälkikäteen. Useampi vuosi sitten Levillä kypäräni löysi erikoisella tavalla uuden kodin. Olimme kuvaamassa kavereiden kanssa maastopyörävideota ja laskin tauolla kypärän hetkeksi pakettiautomme päälle. Hetkeä myöhemmin kaverin lähti käymään autolla mökillämme. Kun hän tuli takaisin, kysyin, mihin hän laittoi kypärän. Vastaus kuului: ”Mikä kypärä?” Silloin tiesin, ettei kaikki mennyt ihan nappiin. Haravoimme muutaman kilometrin reittiä kuvauspaikalta mökille useaan otteeseen melkein jokaista neliösenttiä myöten, mutta kypärää ei enää näkynyt. Luulen, että joku onnekas keräsi sen tien vierestä mukaan. Toivottavasti se löysi hyvään uuteen kotiin!”

 

Kuvateksti: Jukka Mäennenän suosikkikypärä juuri nyt on skeittityylinen avokypärä. ”Kevyt, erittäin hyvin päähän istuva ja hyvän näköinen! Mitä muuta voi pyytää?” Kuva: Peter Holmberg

Teksti: Heta Kylmämaa ja Jukka Mäennenä