Älä viivyttele tuholaistorjunnassa – tarkista torjujan pätevyys rekisteristä

Tukes
28.9.2017 13.00
Tiedote

Tuholaisten torjunnassa on tärkeää ehkäistä ennalta ongelmien syntymistä ja ryhtyä tarvittaessa nopeasti torjuntatoimiin. Jyrsijöitä voi torjua varmistamalla, ettei niille ole helppoa ravintoa esimerkiksi huolimattomasti hoidetuilla lintujen ruokintapaikoilla. Luteet, turkiskuoriaiset ja muut sisätilojen tuholaiset aiheuttavat nopeasti kasvavan ongelman, jos torjuntatoimien kanssa viivytellään.

Jyrsijöiden, luteiden ja muiden sisätilojen tuholaisten tehokas ja turvallinen torjunta edellyttää torjuntakäytäntöjen hyvää tuntemusta. Tuholaistorjuntaan tarkoitetut biosidivalmisteet voivat aiheuttaa haittaa ihmisen terveydelle tai ympäristölle, jos niitä ei käytetä käyttöohjeiden mukaisesti.

Vuoden 2017 alusta lähtien kaikkien ammattimaista tuholaistorjuntaa tekevien yritysten ja henkilöiden on täytynyt olla rekisteröityneinä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylläpitämiin rekistereihin. Tuholaistorjunnan palveluja ostavan kannattaa varmistaa, että palveluntarjoaja löytyy Tukesin tutkinto- ja yritysrekistereistä.

Jyrsijämyrkkyjä ei saa käyttää jatkuvasti

Tuholaistorjuntaan voidaan käyttää vain Tukesin hyväksymiä biosidivalmisteita. Osa valmisteista on tarkoitettu vain ammattimaisten tuholaistorjujien käyttöön.

Esimerkiksi jyrsijämyrkkyjä on tarkoitus käyttää kampanjaluonteisesti ja ne kerätään pois torjunnan päätyttyä. Aiemmin jyrsijämyrkkyjä saatettiin käyttää jatkuvasti. Jatkuva käyttö ei ole enää sallittua, koska se lisää muiden eläinten altistumista ja vastustuskyvyn muodostumista jyrsijöissä.

Torjuntatyössä hyvään lopputulokseen pääseminen voi edellyttää ammattitaitoista kemiallisten ja muiden torjuntamenetelmien yhdistämistä.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Sanna Koivisto, p. 029 5052 030, sähköposti [email protected]