Allergialla ei ole palautusoikeutta - tiedosta mitä kemikaaleja koristautumisessa käytät

Tukes
13.7.2015 8.33
Tiedote

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa nuoria miettimään tarkasti, mitä kemikaaleja itsensä koristamiseen käyttää. Jos olet kerran herkistynyt tietylle aineelle, kuten esimerkiksi hajusteelle tai hiusvärin ainesosalle, allergia sitä kohtaan säilyy koko loppuelämän. Tukes on julkaissut "Kosketusallergia - 5 faktaa ja vinkkiä" -esitteen, jossa annetaan käytännönläheisiä neuvoja, miten allergian kehittymisen riskiä voi pienentää. Tukesin Kukkahattutäti päivystää Tammerfesteilla Tampereella 16.–18.7. ja Weekend Festivalilla Helsingissä 7.-8.8. vastaamassa kysymyksiin koristautumisessa käytettävistä kemikaaleista.

Kosketusallergiaa käsittelevässä esitteessä kerrotaan kosmetiikan sisältämiin hajusteisiin, hiusväreissä käytettäviin kemikaaleihin, mustiin hennatatuointeihin sekä luonnonkosmetiikkaan liittyvistä allergiariskeistä. Hiusvärit voivat aiheuttaa vakavan jopa sairaalahoitoa vaativan allergisen reaktion joko värjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen. Herkistyminen on yksilöllistä ja kaikki eivät herkisty. On hyvä kuitenkin muistaa, että jos aiemmin ei ole saanut hiusten värjäyksestä allergista reaktiota, voi se yllättää myöhemmin. Herkistyminen hiusväreille voi olla seurausta myös mustasta hennatatuoinnista.

– On tapauksia, joissa mustan hennatatuoinnin ottanut on myöhemmin saanut ensimmäisen hiustenvärjäyksen yhteydessä vakavan allergisen reaktion. Alun perin hennatatuoinnin ottaja ei ole saanut ottamastaan tatuoinnista iho-oireita, mutta on kuitenkin tietämättään herkistynyt sen sisältämälle väriaineelle. Mustissa hennatatuoinneissa käytetään usein väriaineena samaa parafenyleenidiamiinia kuin hiusväreissä, ylitarkastaja Jarkko Loikkanen Tukesista kertoo.

Tukes kannustaa kaikkia tutustumaan kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkintöihin aina ennen niiden käyttöä. Erityisen tärkeää tämä on, jos tietää olevansa herkistynyt jollekin kosmetiikassa käytettävälle aineelle. Pakkausmerkinnät sisältävät luettelon valmisteen sisältämistä ainesosista. Lisäksi monien ainesosien käyttö kosmeettisessa valmisteessa edellyttää, että pakkausmerkinnöissä on niihin liittyviä pakollisia varoituksia ja käyttöohjeita.

On hyvä myös tiedostaa, että ostopäätöstä ei kannata tehdä pelkkien markkinointiväittämien perusteella, vaan kosmeettisen valmisteen pakkausmerkinnät kannattaa lukea aina kokonaisuudessaan. Mainoksissa ei koskaan esitetä kaikkia valmisteen pakkausmerkintöjen sisältämiä tietoja, eikä niiden perusteella saa kokonaiskuvaa valmisteen koostumuksesta.

– Esimerkiksi hiusvärimainoksessa saattaa olla maininta tuotteen sisältämästä hiuksia hoitavasta ja ravitsevasta öljystä. Harvemmin kuitenkin näkee mainoksessa maininnan, että hiusväri voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. Tämä on kuitenkin yksi monista varoituksista, joita kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää pakkausmerkintöihin useimpien hiusvärituotteiden kohdalla, koska ne sisältävät herkistäviksi tiedettyjä ainesosia, Loikkanen toteaa.

Kukkahattutäti vastaa festareilla nuorten kysymyksiin koristautumisen kemikaaleista

Tukesin nuoret ja kemikaalit -viestintäkampanjan suojelija Kukkahattutäti päivystää Tampereella Tammerfestissa ja Weekend Festivalissa Helsingissä vastaamassa festarikansan kysymyksiin koristautumisen kemikaaleista. Tampereella täti on tavattavissa asiantuntijatiiminsä kanssa Keskustorilla torstaista lauantaihin 16.–18.7. ja Weekend Festivalissa Helsingin Kyläsaaressa pe-la 7.-8.8. Festareilla tädin kanssa voi ottaa esimerkiksi varoitusmerkkiselfien eli #varoitusmerkkie'n.

Kemikaaliasioista kiinnostuneiden kannattaa vierailla myös Kukkahattutädin verkkosivuilla http://www.sussiunatkoon.fi/, josta löytyy paljon tietoa kosmetiikan turvallisesta käytöstä, tatuointien, ripsien pidennysten ja geelikynsien kemikaaleista sekä vaatteiden kemikaalikuormasta ja hiusväreistä.

Kukkahattutäti toimii aktiivisesti myös somessa. Löydät hänet Instagramista, Twitteristä, Facebookista ja Youtubesta.

Lisätietoja:

Tukesin kukkahattutädin esittely

www.sussiunatkoon.fi

Kosketusallergia - 5 faktaa ja vinkkiä -esite

kemikaalien aiheuttamat allergiset reaktiot

ylitarkastaja Jarkko Loikkanen, p. 029 5052 068

Kukkahattutädin haastattelupyynnöt

tiedottaja Heta Kylmämaa, p. 029 5052 172

sähköpostit: [email protected]