Hyppää sisältöön

Aurinkopaneelien inverttereissä yhä paljon puutteita

Julkaisuajankohta 11.3.2021 9.34
Uutinen

Aurinkopaneelien vaihtosuuntaajissa eli inverttereissä on yhä paljon puutteita. Asia selvisi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja viiden muun EU-markkinavalvontaviranomaisen yhteiskampanjassa. Vain yksi laite täytti kaikki laitteelle asetetut sähkömagneettista yhteensopivuutta (EMC) koskevat vaatimukset.

Edellisen kerran vastaava valvontakampanja tehtiin vuonna 2014. Vaikka uudessa kampanjassa arvioitujen aurinkopaneeli-invertterien määrä on pieni, tulokset osoittavat, että laitteiden vaatimustenmukaisuus ei näytä parantuneen.

Kampanjassa tarkastettiin 12 laitteen tekniset ja muodolliset vaatimukset. Tulokset olivat seuraavat:

  • Vain yksi laite (8%) täytti sekä tekniset että muodolliset vaatimukset.
  • 33% tuotteista täytti muodolliset vaatimukset.
  • 42% EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (DoC) oli vaatimustenmukainen (edellisellä kerralla 56%).
  • Vain 3 (25%) laitetta täytti tekniset vaatimukset (edellisessä kampanjassa 33% laitteista täytti harmonisoidun standardin vaatimukset).

Valvontakampanjaan osallistuivat Suomen lisäksi Kypros, Saksa, Liettua, Alankomaat ja Slovenia. Suomessa tarkastettiin kolme laitetta, joista yhdelle annettiin huomautus ja kaksi poistettiin markkinoilta: toisen yritys poisti itse markkinoilta ja toisen Tukes määräsi poistettavaksi markkinoilta. Markkinoilta poistaminen tarkoittaa, että yrityksen on lopetettava tuotteen myynti ja muu luovuttaminen ja kerättävä jälleenmyyjillä olevat myymättömät tuotteet pois myynnistä.

- Vaikka kampanjassa tarkastettujen laitteiden määrä oli pieni, niin tulosten perusteella näyttäisi siltä, etteivät valmistajat ole pystyneet parantamaan kuudessa vuodessa laitteidensa vaatimustenmukaisuutta. Aurinkopaneelin invertterit ovat aiheuttaneet Euroopassa valtavasti häiriöitä ja niiden valvontaa joudutaan varmasti jatkamaan. Suomessa häiriöitä on onneksi ilmennyt vähemmän, sanoo johtava asiantuntija Hanna Mustonen Tukesista.

Sähkömagneettisen yhteensopivuuden puutteet näkyvät yleensä häiriöinä muiden sähkölaitteiden toiminnassa. Esimerkiksi raidat television kuvassa, radion rätinä tai tietokoneen virhetoiminnot voivat olla merkkejä EMC-häiriöistä.

Lisätietoja:
Kampanjan raportti (pdf)
Aurinkopaneelien vaihtosuuntaajissa paljon puutteita (Uutinen 27.11.2014)
Johtava asiantuntija Hanna Mustonen, p. 029 5052 569, [email protected]

 
Sivun alkuun